П`ятниця, 29.03.2024, 12:17:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Грудень » 24 » НТШ - скарбниця української мудрості
18:55:45
НТШ - скарбниця української мудрості
З нагоди 140-річчя від часу заснування Наукового товариства ім. Т. Шевченка (1873), працівники відділів загального читального залу та відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки імені І.Франка організували книжково-ілюстративну виставку-огляд «Видання НТШ у фондах ОУНБ ім. І. Франка».
... заборони треба зняти і дати українцям повну
свободу і спроможність розвивати своє письменство,
науку і штуку (мистецтво), своє життя громадське.  
Треба горнутися до свого українського, заохочувати
до нього. Розширювати його всякими способами
                                                           М. Грушевський                   

Наукове товариство ім. Т. Шевченка - науково-культурна громадська організація, заснована у 1892 р. на кошти української громадськості Львова та інших міст Західної України. Попередником НТШ було Літературне товариство ім. Т.Шевченка, засноване в грудні 1873 р. Товариство було побудовано як прообраз академії наук - з історико-філософською, філологічною та математично-природничо-лікарською секціями і підсекціями, з виданням наукових «Записок», збірників, часописів. Члени Товариства обирали дійсних і почесних членів. Поряд з науково-дослідницькою діяльністю проводилася культурно-просвітницька робота серед населення. НТШ об'єднувало фахівців різних галузей знань, письменників, культурних та державних діячів Західної і Наддніпрянської України, інших держав.
Членами й активними діячами НТШ були М. Грушевський, І. Франко, В. Гнатюк, О. Барвінський, С. Томашівський. Іноземними членами НТШ обирались А. Ейнштейн, М. Планк, Т. Масарик. Головою НТШ у 1897 р. був обраний Михайло Грушевський, який переїхав до Львова з Києва. Він перейнявся ідеєю створення Української академії наук, натхненником якої був його вчитель Володимир Антонович.
Творчий доробок Наукового товариства ім. Т. Шевченка у 1873-1939 pp. становив 1172 томи різних видань, у т.ч. 943 томи серійних наукових публікацій. Крім цього, Наукове товариство ім. Т. Шевченка стало основним видавцем українських підручників.
Найважливіші досягнення були здобуті у галузі суспільних дисциплін: історії (праці М. Грушевського, І. Джиджори, І. Крип'якевича, І. Кревецького, М. Кордуби, С. Томашівського), філології та літературознавства (роботи М. Возняка, М. Деркач-Футрак, О. Огоновського, К. Студинського, І.Франка), етнографії, фольклористики та мистецтвознавства (публікації В. Гнатюка, М. Зубрицького, Ф.  Колесси, В. Шухевича), антропології (Ф.  Вовка, І. Раковського), бібліографії (дослідження І. Левицького, В. Дорошенка) та ін. 
НТШ належать безсумнівні заслуги у розробці української наукової термінології. Історична роль Товариства полягає у виведенні української науки за межі українознавства. До найважливіших досягнень членів НТШ у галузі точних і природничих наук слід віднести відкриття І. Пулюєм катодного проміння (названого пізніше рентгенівським), праці М. Зубрицького в галузі теорії математики, внесок С. Рудницького та В. Кубійовича у дослідженні географії України та ін.
У 1939 році НТШ було зліквідоване радянською владою; відновлене 1947 року в Західній Європі та Сполучених Штатах Америки, де стало відомим як Shevchenko Scientific Society.
У жовтні 1989 р. на зборах ініціативної групи учених відновлено НТШ у м. Львові. Нині в Україні діють 19 осередків НТШ. Крайові товариства працюють за кордоном - у США, Канаді, Австралії, країнах Західної Європи.
Упродовж 140 років Товариство, що носить ім'я Т. Шевченка, у слові якого визрівала українська національна ідея, продовжує традиції своєї діяльності. НТШ стає центром, де об'єднуються уми, що забезпечують розвиток нашої держави у створених в її межах осередках і товариств за кордоном. Пріоритетною ділянкою в науковій роботі НТШ є збереження української пам'яті, культури, мови, проведення загальноукраїнських та міжнародних конференцій.
Історія Івано-Франківського осередку Науково­го товариства ім. Шевченка (ІФО НТШ) починаєть­ся з Установчих зборів, які відбулися 22 лютого 2000 р. і в яких взяли участь 32 науковці Прикарпаття.
На першому етапі своєї діяльності (лютий 2000 - лютий 2004 рр.) осередок провів велику організаційну роботу з об'єднання у своїх рядах відомих вчених Прикарпаття. Його колективни­ми членами стали Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Івано-Франківський технічний університет нафти і газу, Івано-Франківська ме­дична академія, обласна спілка письменників України, обласна спілка художників України, обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка, Клуб української інтелігенції ім. Б. Лепкого, асоціація „Вчені Прикарпаття", Івано-Франківська міська рада. Було сформовано шість комісій (медико-біологічна, фізико-хімічна, технічних наук, філософсько-теологічна, історична, філології та фольклористики), які мали вагомі здобутки у видавничій справі, випустили нові підручники, довідники, багатотомні словники.
З ініціативи ІФО НТШ та з участю Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка видано каталог книж­кових видань «Друковане слово Прикарпаття». НТШівці брали активну участь в організації та проведенні тематичних вечорів, вечорів-презентацій Степана Геника, краєзнавця Теофіла Виноградника, Володимира Качкана, Володимира Грабовецького, Ольги Слоньовської, критика Дми­тра Юсипа, поета Ярослава Дорошенка, письмен­ника і видавця Михайла Андрусяка. Під грифом Наукового товариства ім. Шевченка вийшли книж­ки Степана Геника, Володимира Боцюрка, Нестора Середюка, Олега Адаменка, Романа Яремійчука, Василя Мойсишина, Володимира Грабовецького, Миколи Кугутяка та ін.
З листопада 2007 р. Івано-Франківський осере­док НТШ очолює Василь Мойсишин. За останні роки кількість членів осередку збільшилася удвічі і становить 135 осіб, об'єднаних у 12 комісій. Крім чинних, створено Механіко-математичну, Економічну, Мистецтвознавчу, Екологічну комісії, Комісії педагогіки та психології й інформаційних технологій. Видано довідник «Івано-Франківський осередок Наукового товариства ім. Шевченка: біобібліографічний покажчик (2000-2008)», в якому наведено біографічні довідки та відомості про наукові робо­ти членів ІФО НТШ, видрукувані від часу засну­вання осередку до 2008 р.
Традиційними стали березневі наукові сесії НТШ, в яких щорічно беруть участь 200-250 науковців. Видаються програми сесій, в яких публікуються 90-100 доповідей, «круглі столи», наукові семінари, презентації. У 2008 р. заснова­но періодичне видання «Прикарпатський вісник НТШ» (головний редактор В. Мойсишин), який ви­ходить у чотирьох книжках щорічно (серії «Число», «Слово», «Думка», «Пульс»).
ІФО НТШ приділяє велику увагу науковим до­слідженням, виданню навчальних посібників для вишів. Серед них відзначимо ювілейне ілюстроване видання «Західно-Українська народна республіка (1918-1923)», підготовлене членами Історичної ко­місії; Англо-український та українсько-англійський нафтогазовий словник за редакцією Р. Яремійчука, «Приповідки» С. Пушика, книжки О. Адаменка, В. Бойка, В. Векерика, В. Грудза, В. Качкана, Є. Крижанівського, М. Кугутяка, Б. Маєвського, Б. Остафійчука, М. Рожка, С. Хороба та ін. 
На пропонованій книжково-ілюстративній виставці-огляді «Видання НТШ у фондах ОУНБ ім. І. Франка» знайшли своє достойне місце книги, які розповідають про історію створення та розвитку Товариства, збірники наукових праць і матеріалів про будівничих НТШ та про його наукові сесії як в Україні, так і за кордоном. Чинне місце займають раритетні видання. Значна частина представлених матеріалів висвітлює діяльність та здобутки Івано-Франківського осередку Наукового товариства ім. Т. Шевченка.
Зацікавлений читач зможе ознайомитися із науковими збірниками «Записки Наукового товариства ім. Т. Шевченка» -окремими виданнями 1905, 1922, 1924, 1927, 1928, 1937, та сучасними випусками (від 1990 р.) різних Комісій НТШ.
Також можна переглянути такі книги, як: збірники наукових праць та матеріалів  «Українство: національно-духовні виміри», «Наукове товариство імені Т. Шевченка і українське національне відродження», «Хроніка Наукового товариства ім. Т. Шевченка», «Вісники НТШ», «Будівничі НТШ й ЕУД: Володимир Кубійович (1900-1985), Атанас Фіголь (1908-1993)», «Збірник наукових праць Канадійського НТШ», випуски «Прикарпатський вісник НТШ», бібліографічний покажчик «Івано-Франківський осередок Наукового товариства (2000-2008)», каталог книжкових видань, підготовлених авторами Івано-Франківщини 1990-2000 «Друковане слово Прикарпаття», книги присвячені історії створення та розвитку НТШ, а також сторінкам життя і діяльності його активних діячів: Василь Лев «Сто років праці для науки й нації», В. Чоповський «...І в слові озоветься слава», Василь Лев «Богдан Лепкий», Олег Шаблій «Володимир Кубійович», збірник на пошану Миколи Чубатого (1889-1975) «У пошуках історичної правди», «Михайло Грушевський у 110 роковини народження (1876-1976)», «Володимир Гнатюк: вибрані статті про народну творчість», «Володимир Кубійович. Наукові праці», «Іван Франко - митець і мислитель» та багато інших.
Звичайно, що організована експозиція не в змозі вмістити усі сявидання Наукового товариства ім. Т. Шевченка, які є у фондах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка. Тож працівники бібліотеки запрошують зацікавленого читача як до перегляду виставки, так і до ознайомлення зі своїми фондами.
Сподіваємось на подальшу співпрацю з членами Івано-Франківського осередку НТШ та на появу нових видань, які займуть достойне місце у фондах бібліотеки і стануть приємним подарунком для наших читачів.

Переглядів: 732 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024