Четвер, 28.03.2024, 16:25:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Вересень » 11 » НЗ «Давній Галич» відновив історичну пам’ять про пам’ятник австрійського періоду
19:41:08
НЗ «Давній Галич» відновив історичну пам’ять про пам’ятник австрійського періоду

Впродовж десятиліть поруч старого металевого мосту через ріку Дністер у м. Галичі (з південної сторони) стоїть пам’ятник – у формі колони, увінчаної металевою кулею (ядром). Він настільки добре вписаний в ландшафт місця, що кожен мешканець міста пам’ятає його з дитинства. Проте, якщо спробувати довідатися на честь чого його встановлено – можна отримати або якусь цікаву версію, або відповідь буде відсутня.

Старшим науковим співробітником відділу охорони культурної спадщини НЗ «Давній Галич» А.Чемеринським опрацьовано матеріали, які зберігаються у архівах м. Львова та м. Відня (Австрія) і встановлено, що пам’ятник - колону було відкрито у жовтні 1858 р. (таким чином, він є найстарішим пам’ятником Галича австрійського періоду), на честь цісарсько – королівського намісника Галичини гр. Агенора Голуховського – в подяку за його участь в спорудженні першого стаціонарного, дерев’яного мосту через р. Дністер в м. Галичі. Відомо, що жителі Галича, сучасники пам’ятника, називали його «колоною Голуховського».

Національний заповідник «Давній Галич» з метою відновлення історичної пам’яті впродовж 2016 – 17 рр. здійснював підготовку та практичні роботи щодо благоустрою та відновлення колони Голуховського. Зокрема, було знайдено необхідний матеріал в архівах (А.Чемеринський), виготовлено пам’ятну таблицю (Я.Поташник), здійснено необхідні заміри конструкції (А.Чемеринський, В.Козелківський), виконано ряд господарських робіт (силами відділів: охорони культурної спадщини, науково – освітнього, археології, фондів, господарського).

На пам’ятній таблиці, яку встановлено на постаменті колони розміщено напис, згідно з архівними джерелами. Виконаний він двомовно: українською мовою (як сучасною державною) та німецькою мовою (як державною мовою Австро-Угорської монархії та ймовірно оригінальною мовою напису на таблиці). Напис виконано у стилізованому полі під давню грамоту, верхівку якої увінчує герб Галича – галка на тлі щита.

Вдалося оригінально викласти площадку перед пам’ятником автентичною бруківкою австро-угорського періоду. В найближчому часі поруч колони буде встановлено інформаційний вказівник, на якому буде розміщено портрет гр. А.Голуховського, описані його заслуги щодо міста. Разом з тим, потребою часу є виготовлення паспорта на даний об’єкт культурної спадщини, з метою надання йому статусу пам’ятки місцевого значення.

Таким чином, відкрито завісу над ще однією «білою плямою» міської історії. Місту повернуто пам’ятник цісарсько – королівського періоду. Це одночасно – пам’ятник жертвенній особі, розвитку транспортних комунікацій в краї та історії міського самоврядування.

Кілька слів про Агенора Голуховського і його зв’язки з Галичем. Аґенор Ромуальд Онуфрій Ґолуховський (пол. Agenor Romuald Onufry hrabia Gołuchowski; 8 лютого 1812, Скала Подільська, 3 серпня 1875, Львів) - граф, польський аристократ гербу Леліва, представник впливової польської галицької родини Ґолуховських.

Впливовий консервативний політик Австрійської й Австро-Угорської монархії. Займав низку важливих урядових посад, зокрема: міністр внутрішніх справ (1859 - 1861), намісник цісаря в Галичині (1849 - 1859, 1866 - 1868, 1871 - 1875); державний міністр (1860). Почесний громадянин 66 - ти галицьких міст.

27 листопада 1866 р. магістрат міста Галича іменував гр. Агенора Голуховського гоноровим громадянином міста - у визнання його заслуг для добра держави і краю, а зокрема, в доказ вдячності за отримання самоврядування гмін.

Андрій Чемеринський,

магістр історії, член НСКУ;

старший науковий співробітник

відділу охорони культурної спадщини

НЗ «Давній Галич»


Переглядів: 415 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024