П`ятниця, 19.04.2024, 16:42:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 6 » О.Новаківський і його мистецькі студії у Космачі (до 140-річчя від дня народження)
15:37:52
О.Новаківський і його мистецькі студії у Космачі (до 140-річчя від дня народження)
Новаківський Олекса Харлампійович народився 14 березня 1872 року в с. Слободо-Ободіка Ольгопільського повіту Кам’янець-Подільської губернії. Помер 29 серпня 1935 року. Львівський український живописець. Початкову художню освіту здобув у Одесі в Ф.Клименка. В 1892-1900 роках навчався у Краківській академії красних мистецтв у Л. Вичулковського та ін. Тривалий час працював у с. Могилі поблизу Кракова. З 1913 року жив у Львові.
Його твори: «Діти» (1905), «Коляда» (1907-1910), «Весна в селі Могила», «Автопортрет» (обидва — 1911), «Народне мистецтво», «Наука» (обидва — 1915-1916), «Пробудження», «Горо Грегіт», «Автопортрет з дружиною», «Революціонерка» (1924), «Дзвінка», «Довбуш» (обидва — 1931) натюрморти, пейзажі. Картини зберігаються у музеї у Львові. Заснував (1913) у Львові художню школу. У Львові діє художньо-меморіальний музей О.Х.Новаківського.

"О.Новаківський і його мистецькі студії у Космачі 
(до 140-річчя від дня народження)"
Під такою назвою у сільській бібліотеці №1 проходила година мистецтва. Зібралися учителі та учні Космацької ДШМ і люди не байдужі до цікавої розповіді. Особа О. Новаківського для космачан завжди асоціюються зі славною сторінкою історії села.
А привела доля професора Української Академії мистецтв до гірського Космача на пленер. Щороку з 1923 по 1933 рр., на кошти Митрополита А. Шептицького студенти проходили мистецьку практику. Професор був захоплений красою цього краю і своє захоплення передав учням, які не були дітьми — дехто з них прийшов тернистий шлях боротьби за волю України. Молоді митці залюбки переносили на полотно чарівні краєвиди Космача. Високі гори, стрімкі потоки, бурхливі водоспади були в їхніх картинах не просто пейзажами, а символізували красу, волелюбність і нескореність цього краю. Малярам позували Л.Варзарук, А.Линдюк та інші шановані газди.
Професор О.Новаківський зі студентами організував у Космачі культурні імпрези, підносили національну свідомість гуцулів. Вони створили хор, у якому брали участь і місцеві жителі.
Художник О.Новаківський у Космачі написав такі відомі картини як «Дзвінка» (1930-1931), «Космач», «Гора Грегіт» (1931), «Довбуш — володар гір» (1931) і інші.
Найбільшою заслугою О.Новаківського, цього видатного художника, було те, що його школу пройшли більше 90 учнів з усіх куточків України. Багато з них стали відомими в Україні: Р.Сельський, Г.Смольский, С.Гебус-Баранська, Я.Лукавецький та речниками її культури в еміграції у різних країнах світу: М.Мороз, А.Малюца, М.Кромнець-Морячевська, С.Гординський, Е.Козак, С.Луцик (у США), М.Левицький (у Канаді), С.Зарицька, І.Нижник-Винників, Л.Крец (у Франції), Л.Гец (У Польщі), Л.Моссора (у Німеччині) та інші.
Про це розповіли завідувач бібліотекою Ганна Рибчук, вчитель дитячої школи мистецтв Параска Костюк, художній керівник Будинку культури Параска Бойчук. Бібліотекар Марія Поляк ознайомила присутніх з добіркою книг на виставці під назвою «Сузір’я славних імен України», присвячену творчості О. Новаківського та його учнів.
Дочка покійного Василя Боб’яка Дарія Садов’як надала для ознайомлення текст виступу свого батька на урочистостях у Львові з нагоди 100-річчя від дня народження О. Новаківського. Василь Боб’як був особисто знайомий з професором мистецтв і його синами Славком і Жданом. Він згадував: «При кожній зустрічі професора з селянами, молоддю чи старшими, для кожного був він ласкавий, мав ласкаве слово і добру пораду. За те були гуцули вдячні, шанували професора і на знак пошани назвали його іменем найбільший камінь у Космачі — на Завоєлах… Згодом учні-Новаківці написали на цьому камені золотими буквами дороге і незабутнє ім’я «Олексі Новаківському — Гуцульщина».
Учасники заходу мали можливість по телефону (через гучномовець) послухати захоплюючу розповідь про О.Новаківського завідувача художньо-меморіальним музеєм його імені у Львові, автора книги «Автопортрети Олекси Новаківського» Любові Волошин. Пані Любов розповіла про життя професора в Космачі, про його участь у культурно-просвітницькому житті села. Присутні дізнались про те, що в Національному музеї у Львові проходить виставка робіт «Образ жінки в творчості Олекси Новаківського», куратором якої є Л. Волошин. Вона розповіла, що О.Новаківський захоплювався традиціями горян і їхнім побутом, красою космацької вишивки. Навіть видав книгу «Космацька вуставка» (за кордоном).
Цікаву розповідь про О.Новаківського буде продовжено в Космачі під час святкування 600-річчя першої письмової згадки про село, яке відбудеться 12 липня цього року.
Г. СІРЕДЖУК,
бібліотекар бібліотеки № 1 с. Космача

Переглядів: 629 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024