П`ятниця, 29.03.2024, 10:56:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 12 » Об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Рогатині та Нижньому Вербіжі матимуть окремі органи управління
15:33:48
Об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Рогатині та Нижньому Вербіжі матимуть окремі органи управління
Це рішення озвучив заступник Міністра культури України Віктор Балюрко 11 вересня 2013 року під час  брифінгу на тему: «Заходи Уряду щодо збереження та розвитку культурної спадщини України», що пройшов у будинку Уряду.
«На території України налічується понад 140 тис. нерухомих пам’яток культурної спадщини, однак на окрему увагу заслуговують пам’ятки, внесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні налічується сім таких об'єктів, – зауважив Віктор Балюрко. – Міністерство культури розробляє пропозиції щодо внесення змін до нормативного поля: у Законі України "Про охорону культурної спадщини” має з’явитися окремий розділ, присвячений пам’яткам ЮНЕСКО, також зазнають зміни підзаконні акти».
"Те, що стосується об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, їх в нас, слава Богу, сім. Але Україна має великі шанси поповнити список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На сьогодні у попередньому списку включення до основного півтора десятка таких об'єктів. Найбільше шансів мають такі об'єкти, як: культурний ландшафт печерних міст "Кримської готії", історичне середовище столиці кримських ханів в м. Бахчисарай, археологічне місце "Кам'яна могила", культурний ландшафт каньойнового міста "Кам'янець-Подільський", скельні утвори у каньйоні р. Дністер, це змішана культурна та природна транскордонна комбінація України і Молдови... Скіфські поселення і кургани українського степу, середньовічна фортеця "Тустань", храми Київської Русі 11-13 століття, це змішана комбінація України, Білорусі та Росії", - зазначив Балюрко.
Заступник Міністра культури наголосив, що законодавча база потребує постійного системного коригування та розвитку з урахуванням європейських і міжнародних стандартів. Нагального вирішення потребують такі питання: внесення змін до законодавства щодо обмеження будівництва (та інших дій суб'єктів підприємницької діяльності, що можуть зашкодити стану пам'яток) на територіях об’єктів, включених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, та в їхніх буферних зонах; законодавче закріплення обов’язкового отримання рекомендацій Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо намірів розпочати на об’єктах та в буферних зонах великі за обсягом реставраційні роботи або нове будівництво; запровадження обов’язкового моніторингу стану збереження об’єктів всесвітньої спадщини та їхніх територій, передбачивши створення відповідних наглядових рад.
«Визначення буферних зон та режимів використання об'єктів має бути передбачене під час коригування генеральних планів населених пунктів України, на території яких розташовуються об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – зазначив Віктор Балюрко.
Удосконалення потребує і бюджетне законодавство, яке не забезпечує достатнього та стабільного фінансування та не передбачає жодних пріоритетів. Так, доцільно здійснювати фінансування об’єктів, включених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, коштом загального фонду Державного бюджету України з внесенням окремого рядка до Закону України «Про Державний бюджет», що має знайти своє відображення в Бюджетному Кодексі. Також слід розробити концепцію комплексного підходу до збалансованого фінансування заходів, спрямованих на збереження, утримання і використання об’єктів, яка передбачатиме залучення як бюджетних, так і позабюджетних коштів на основі системи цільових преференцій.
Крім цього, за словами Віктора Балюрка, існує потреба у створенні для кожного об'єкта всесвітньої спадщини свого органу управління та закріплення за Міністерством культури функції координатора з питань охорони об'єктів всесвітньої спадщини.
Заступник Міністра повідомив, що Міністерство культури привертає увагу Уряду до питання щодо вирішення означених проблем у галузі збереження українських об’єктів культурної спадщини, занесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: зокрема, його було порушено на нараді у Прем’єр-міністра України Миколи Азарова 9 вересня 2013 року.

Переглядів: 653 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024