П`ятниця, 19.04.2024, 15:16:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 25 » Охорона історико-культурної спадщини: історія і сучасність
11:18:00
Охорона історико-культурної спадщини: історія і сучасність
З 1984-го щорічно 18 квітня, за рішенням Асамблеї Міжнародного комітету зі збереження пам’яток та історичних місць, проводиться Міжнародний день пам’яток. 
Україна приєдналася до всесвітньої культурної і природної спадщини, представила до ЮНЕСКО свій реєстр пам’яток історії та культури, з яких чимало – міжнародного значення, що є загальним надбанням людства.
Славен і багатий наш обласний центр історико-культурними скарбами – пам’ятками історії та культури. Тут стилі й епохи переплелися воєдино. І ми – нащадки, успадкували від попередніх поколінь справжні шедеври архітектурного зодчества, які роблять наше місто неповторним і напрочуд красивим. 
Івано-франківська історико-культурна спадщина має давні європейські корені і є ознакою нашої центральноєвропейської ідентичності, але заразом і самобутності. У результаті різношарових взаємовпливів, діалогів, різних культур витворився унікальний історично-культурний продукт, який є привабливим для гостей міста. Нині Івано-Франківськ є тим українським містом, де зосереджено багато пам’яток історії, культури, монументального мистецтва та архітектури. Тут на державному обліку 752 пам’ятки, у тому числі 101 – історії, 40 – мистецтва, 5 – археології і 606 – архітектури та містобудування.
На сьогодні в місті налічується шість пам’яток національного значення. Це колегіальний костьол Найсвятішої Діви Марії 1703 р. побудови (нині в цьому приміщенні Художній музей), костьол єзуїтів 1729 р. (тепер собор Св. Воскресіння), Колегія єзуїтів 1742 р., Вірменський костьол 1762 р. (нині собор Святої Покрови), збудований 1767 р. пивоварний завод, але він, на жаль, уже втрачений як перше промислове підприємство міста… Недавно і меморіальному скверові, де поховані відомі культурні і громадські діячі, надали як історичній пам’ятці цей найвищий статус. До об’єктів культурної спадщини національного значення – Державного реєстру нерухомих пам’яток України – занесено пам’ятник поету Адаму Міцкевичу (як пам’ятка монументального мистецтва).
Охорону історичної спадщини, разом з відповідними державними органами, здійснює також Українське товариство охорони пам’яток історії та культури. У нашому місті діє 95 первинних осередків, 50 колективних членів, 30 музеїв та музейних кімнат на громадських засадах. Нині вони діють у вищих навчальних закладах, у загальноосвітніх школах, у ліцеях, коледжах. Маємо осередки в установах і на підприємствах. Члени Товариства проводять відповідну роботу з охорони, збереження історико-культурної спадщини нашого сивого й водночас вічно молодого міста. Відрадно, що міськвиконком ухвалив рішення утворити в центральній його частині історико-архітектурну заповідну територію. Минулого року з нагоди 350-ліття заснування і 50-ліття перейменування Станіслава (до 1939 року вживали його видозмінену назву Станиславів, Станіславів) на Івано-Франківськ – до Дня міста відкрити відбудований бастіон Станиславівської фортеці.
Олег Заріцький, співвласник фірми, що реалізовувала проект відбудови бастіону, продовжив розпочату батьком Богданом Заріцьким справу «від Потоцьких до Заріцьких». А напрацювала цей проект, який докорінно змінив уявлення про бастіон і його «стару стіну», група небайдужих до історії міста ентузіастів – серед них архітектори Василь Романець, Зеновій Соколовський, Володимир Мартинюк, Ярема Микитин, Володимир Ідак, Ігор Панчишин, Сергій Чередніченко та інші.
Неоціненний внесок у примноження історико-культурних скарбів краю робить Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника. Тут відбулася ХІІ Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція «Освітянське краєзнавство: досвід, проблеми, перспективи», присвячена просвітителям М. Шашкевичу, І. Вагилевичу та Я. Головацькому. А на базі одного з приміщень Івано-Франківського національного медичного університету урочисто відкрили кімнату-музей пробудителям цього гуртка. До організації і відкриття нового музею долучилися ректор університету професор Микола Рожко та родина художників і краєзнавців Гаврилівих. Зі збором експонатів посприяли активісти Товариства. На святкуваннях перед присутньою представницькою громадою виступив новообраний голова міської ради Товариства Михайло Верес. Тепер ми очікуємо також відкриття пам’ятника «Руській трійці». Скульптор Володимир Довбенюк вже продемонстрував його проект у нашому місті. Треба сказати, що обласною організацією Українського товариства охорони пам’яток історії та культури кожного року присуджується премія ім. Івана Вагилевича кращим пам’яткоохоронцям та краєзнавцям за особистий внесок у справу вивчення, збереження і популяризації історико-культурної спадщини нашого народу. І серед 51 дотеперішніх лауреатів цієї премії, – найвищої відзнаки громадськості краю за заслуги у сфері охорони культурної спадщини, 32 – з м. Івано-Франківська. Тут значну роботу проводять Михайло Верес, Богдан Гаврилів, Михайло Головатий, Петро Арсенич, Михайло Паньків, Ганна Карась, Володимир Качкан, Олександр Микуляк, Микола Капак, Олег Козак, Юрій Угорчак, Ярослав Штиркало та багато ін.
Дбайливе і бережливе ставлення до пам’яток історії та культури є показником громадської зрілості й свідомості людини, її патріотичним обов’язком. Саме таку громадську активність проявляють чисельний актив та члени Івано-Франківської міської організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.
Василь РОМАНЮК,
відповідальний секретар міської ради 
Українського товариства охорони пам’яток історії  та культури

Переглядів: 621 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024