Субота, 20.04.2024, 00:53:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 4 » Осередок Союзу українок у Тисмениці відзначив 80-річчя
14:15:40
Осередок Союзу українок у Тисмениці відзначив 80-річчя
01 жовтня в Тисмениці відбулися урочистості з нагоди 80-річчя від заснування Тисменицької філії Союзу українок. З цієї нагоди сюди завітали активні членкині цієї організації з усіх районів та міст області. Очолила представницьку делегацію голова Івано-Франківського обласного відділення Союзу Українок Уляна Шведюк.
Привітали одну із найдавніших громадських організацій краю із поважним ювілеєм представники районної влади під час святкової академії у Народному домі м Тисмениця. Заступник голови районної державної адміністрації Володимир Дутчак та заступник голови районної ради Руслан Фармус передали вітання від перших осіб району – голів райдержадміністрації Ігоря Овчара та районної ради Володимира Семеніва, побажали активної громадської діяльності, невичерпної енергії, сил, міцного здоров’я та вручили подарунки.
Благословив проведення святкового дійства декан Тисменицького деканату УГКЦ Петро Скрипник. Щиро вітала усіх присутніх господиня академії – голова Тисменицького осередку Ярослава Підлуська. Союзянкам адресували багато теплих слів міський голова Тисмениці Богдан Дарчин, директор Тисменицької школи Марія Люта, членкині Союзу українок Уляна Швидюк, Марія Турчин, Мирослава Микитюк, Раїса Романюк. Урочистою була мить проголошення присяги молодою зміною. Учениці Тисменицької школи піднесено запевняли, що не стоятимуть осторонь життя міста, примножуватимуть традиції та звичаї, відстоюватимуть національну ідею. Гарного настрою додавали музично-пісенні вітання від талановитих виконавців району. Аплодували присутні й ведучим свята Любомирові Свораку та Ользі Карп’юк.
Цього дня для представницької делегації організовано не тільки урочисту й концертну, але й культурно-просвітницьку програму. У музеї історії м. Тисмениця ім. Степана Гаврилюка гості свята прослухали екскурсійні курси з історії Тисмениці від директора музею Лілії Лишеги та історії кушнірського ремесла від Богдана Дарчина, а також оглянули експозицію музею, виставку вишивки членкинь Тисменицької районної організації Союзу українок Розалії Шнеп, Ірини Маціборко, Мар’яни Смалюги.
Приємним сюрпризом для шановних гостей стала автобусна екскурсія по місту, яка стала можливою завдяки підтримці начальника відділу освіти райдержадміністрації Світлани Шарабуряк.
У рамках екскурсії союзянки ознайомилися з визначними пам’ятками Тисмениці і відвідали фірмові магазини СП «Тикаферлюкс» і «ВАТ «Хутрофірма «Тисмениця», де оглянули і приміряли хутрові вироби згаданих виробників. Також оглянули територію «ВАТ «Хутрофірма «Тисмениця» і сфотографувалися на згадку біля статуї Матері Божої.
А далі спільно із юними союзянками та хором «Благовіст» (керівник Руслана Ракета, акомпаніатор Володимир Данчук) здійснили покладання квітів, гірлянд до пам’ятника Тараса Шевченка й виконали безсмертні твори Кобзаря – «Реве та стогне Дніпр широкий…» і «Заповіт».

Довідково:
Союз українок – Всеукраїнська громадсько-просвітницька організація, яка була створена 90 років тому в Галичині, а десять років згодом – у Тисмениччині. Вона об’єднала спільною ідеєю свідомих жінок, небайдужих до долі держави, активних учасників громадського життя краю. Основна мета діяльності – відродити демократичний жіночий рух, спрямувати творчі сили на утвердження в суспільстві історичних святинь, національних ідеалів та духовної культури, виховувати нову генерацію української молоді, здатну будувати правову, демократичну українську державу.

Союз українок у Тисменичині був створений 11 жовтня 1931 року з ініціативи Лідії Белей, яка була обрана головою організації. До районної філії увійшли осередки з Тисмениці, Підпечер, Милування, Стриганців, Рошнева, Юрківки, Хом’яківки, Клубівців, Вільшанці. З 1939 року організацію очолила Розалія Сендецька. Далі в історії діяльності Союзу українок була тривала перерва. І 05 жовтня 1990 року вона відновила свою діяльність. У різний час осередок Союзу українок очолювали: Ярослава Баранецька (1990-1994), Марія Малишівська (1995-2003), Марія Романчук (2003-2008). Із 2008 року і до сьогодні головою Тисменицького міського осередку Союзу українок є Ярослава Підлуська.
Тисменицька РДА

Переглядів: 715 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024