Субота, 20.04.2024, 17:12:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Квітень » 27 » Пам'ятник королю Данилу в Галичі - символ історичної пам'яті в Україні
09:12:44
Пам'ятник королю Данилу в Галичі - символ історичної пам'яті в Україні

Данило Романович відомий нам не тільки як політик, дипломат, давньоруський князь та король Русі, а й як полководець та захисник українських земель. Правитель який 782 роки назад активно очолював оборону Галицько-Волинського князівства від монгольської навали під проводом хана Батия. Майже, через вісім століть історія практично повторюється. Щоправда, на територію України напала не Монгольська імперія, а путінська росія.

На сьогоднішній день увага до постаті Данила Романовича продовжує зростати не тільки в науковій сфері, а й у культурній. Його феномен як князя та короля за останні 30 років дуже активно проявляється у візуальній культурі. На його честь були названі не тільки поштові марки, монети, ордени, вулиці, сквери, площі, школи, університети, аеропорти, а й встановлені погруддя та пам’ятники. Один із найдавніших пам’ятників королю Данилу Галицькому в Україні знаходиться в Галичі.

Пам́ятник був встановлений 22 вересня 1998 р., у день святкування 1100-літнього ювілею Давнього Галича. Авторами пам’ятника були львівські митці: архітектор Олег Чамара і скульптори – Олександр Пилєв та Валентин Подольський. Монумент побудувало приватне підприємство «Підкамінна» (м. Калуш). З 13 липня 2009 р. пам’ятник знаходиться під державною охороною Національного заповідника «Давній Галич». На даний час є пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення (охор. №1359).

Пам´ятник розташований у геометричному центрі трикутної площі майдану Різдва (давня назва – Ринкова площа), поблизу церкви Різдва Христового, на перетині двох візуальних осей: алея Героїв Небесної Сотні – вулиця Ярослава Осмомисла та вулиці Євгена Коновальця. Монумент являє собою двоступінчастий гранітний постамент, на якому встановлена бронзова статуя вершника. Загальна висота пам’ятника становить – 7,25 м. Композиція споруди – чітка, лаконічна, яка проглядається серед малоповерхової житлово-громадської забудови центральної частини міста.

Науковці та історики вважають, що дана площа Галича та квартали навколо неї з’явилися саме з ініціативи князя Данила, для іноземних, перш за все німецьких, купців, організованих у громаду за «магдебурзьким» правом. Даний пам´ятник королю Данилу Галицькому найбільш відповідає образу історичної постаті державного діяча, воїна, визначного політика, дипломата та князя-переможця, який в 1238 р., здолавши боярську опозицію, в’їхав у Галич і вкотре об’єднав воєдино галицькі та волинські землі в єдине князівство.

Окрім Галича, історична фігура Данила Романовича віднайшла своє відображення в інших відомих містах України: пам’ятник Данилу Галицькому (площа Галицька, м. Львів, Львівська область – відкритий 29 жовтня 2001 р.); погруддя королю Данилу у Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького (вулиця Любінська, м. Львів, Львівська область – відкрите 18 квітня 2012 р.); пам’ятник Данилу Галицькому (площа Волі, м. Тернопіль, Тернопільська область – відкритий 5 жовтня 2002 р.); погруддя королю Данилу Галицькому (проспект Злуки, м. Тернопіль, Тернопільська область – відкрите 22 травня 2021 р.); погруддя королю Данилу Галицькому (вулиця Данила Галицького, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область – відкрите 13 жовтня 2015 р.); пам’ятник Данилу Галицькому (вулиця Луцька, м. Володимир, Волинська область – відкритий 17 червня 2001 р.) та пам'ятник Данилу і Васильку Романовичам (сквер Героїв Майдану, м. Володимир, Волинська область – відкритий 28 липня 1988 р.).

Сподіваємося, що постать Данила Романовича буде «жити» у візуальній культурі не тільки на колишніх землях Галицько-Волинського князівства, а й Києва та інших населених пунктів України.

КОЗЕЛКІВСЬКИЙ Володимир, молодший науковий співробітник НЗ "Давній Галич"


Переглядів: 153 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024