Середа, 24.04.2024, 15:40:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Серпень » 18 » Пам`ятник владиці Григорію Хомишину відкрили на Прикарпатті
10:38:19
Пам`ятник владиці Григорію Хомишину відкрили на Прикарпатті

В обласному центрі на вулиці Степана Ленкавського – у дворі церкви Найсвятішого Серця Христа Чоловіколюбця і блаженних священномучеників єпископів Івано-Франківських Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка УГКЦ – відкрили й освятили перший на Прикарпатті пам’ятник духовному будівничому краю й міста, блаженному священномученикові Григорію Хомишину, єпископу-ординарію Станиславівському (1867 – 1945). Автор погруддя – уродженець села Стрільчого на Городенківщині і викладач ПНУ ім. В. Стефаника скульптор Володимир Кіндрачук, відомий як творець стели пам’яті Героя Небесної Сотні Романа Гурика на території цього вишу, пам’ятника владиці Софронові Дмитерку в Погінському василіянському монастирі УГКЦ на Тисмениччині та інших сакральних робіт.

– Коли владика Григорій прибув 1904 року до Станиславова і посів єпископський престіл, то у нашому місті було заледве 15 тисяч населення, а коли він відійшов на муки у московську «Лук’янівку» 1945 року, то вже налічувалося до 70 тисяч, – розповідає парох церкви Найсвятішого Серця Христа Чоловіколюбця і блаженних священномучеників єпископів Івано-Франківських Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка УГКЦ о. Ігор ПЕЛЕХАТИЙ. – Неможливо переоцінити його роль у духовній розбудові нашого міста. Монаші згромадження отців василіян і сестер василіянок, чотири доми сестер-служебниць, сестри мироносиці, дитячі притулки, сиротинці, бурса, в якій тепер розташоване музучилище, духовна семінарія на вулиці Липовій, славнозвісний готель «Дністер», який єпископ збудував, а в роки ЗУНР передав для потреб її уряду. Прем’єр-міністр ЗУНР і затятий радикал Кость Левицький не був ідейним союзником владики Григорія, але наголошував, що «тільки за те, що єпископ за дуже короткий час зумів ліквідувати москвофільство в Станиславові і в краї, йому вже потрібно у центрі міста спорудити величний пам’ятник».

Г. Хомишин був великим патріотом свого народу, та ще більшим – Царства Небесної і Святої Христової Католицької Церкви. Він виконав всі свої починання, які урухомив за життя, з однією метою – вести свій Божий люд до Царства Божого через пізнання і прийняття Святої Євхаристії. Тож сьогодні ми можемо стверджувати, що зробили те, що за 30 років Незалежності України давно час було зробити – спорудили пам’ятник владиці Григорію перед храмом, який названо його ім’ям. За це ми дуже вдячні скульпторові В. Кіндрачуку, який проникливо, з любов’ю і душевним теплом створив погруддя блаженному священномученикові.

Я надав майстрові всі портрети владики, які мав. І ми обрали світлину, на якій він молодий – вродливий, задуманий, який перебуває у молитві єпископа й водночас дивиться на нас та своїм злегка сумним поглядом благословляє, з лагідною усмішкою промовляючи: «Ідіть і творіть Царство Боже на землі». Камінь, з якого створено пам’ятник, символічний, адже привезено його з подільських кар’єрів, що за кілька кілометрів від рідного села Г. Хомишина на Тернопіллі і є даниною пам’яті від його земляків.

На грудях владики скульптор зобразив єпископський хрест, який також має свою історію. Коли Андрей Шептицький отримав номінацію на митрополита й архиєпископа Львівського і Галицького УГКЦ та одержав у Ватикані вірчу грамоту, то придбав в Італії найкращий золотий хрест і згодом поклав його на груди владики Григорія – у червні 1904 року, коли той став єпископом Станиславівським. І на всіх світлинах – аж до останньої 1939-го – єпископ Г. Хомишин з цим благословенним дарунком.

У нашому місті ще й досі є до двох десятків вулиць, назви яких, м’яко кажучи, не мають жодного стосунку до Івано-Франківська. На жаль, у нашому місті є ще вулиці Радіщева, Огарьова, Герцена, Добролюбова і навіть чекіста комісара Руднєва та ін. Є навіть провулок Червоний. Чому? Звертаюся до нашої влади: відновімо історичну справедливість, щоб у центральній частині обласного центру були вулиці першого єпископа Станиславівського Юліана Пелеша, єпископів-священномучеників Симеона Лукача та Івана Слезюка, щоб було гідно відзначено й постать Григорія Хомишина. Вони справді працювали для міста і віддали своє життя за наше майбутнє й Незалежність України…

Пам’ятник владиці Г. Хомишину після завершення Архиєрейської Літургії освятив архиєпископ і митрополит Івано-Франківський УГКЦ владика Володимир Війтишин і благословив присутніх: «Хай Господь Бог оберігає вас за заступництвом блаженного священномученика Григорія...». В урочистостях взяли участь духовенство, парохіяни, керівництво міста, громадськість та ін., а також делегація з рідного села владики Григорія – Гадинківців на Тернопіллі – на чолі з сільським парохом о. Василем Квітом.

Пам’ятники владиці Григорієві Хомишину також спорудили свого часу в його Гадинківцях та Чорткові, його іменем назвали церкву та вулиці в Івано-Франківську й Опришівцях, катехитичну школу в селищі Більшівцях, створено портретний горельєф єпископа на фасаді Івано-Франківського архикатедрального собору Святого Воскресіння УГКЦ та мозаїчне зображення на стіні Святої Софії УГКЦ у Римі.

Ігор ЛАЗОРИШИН


Переглядів: 157 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024