П`ятниця, 29.03.2024, 16:51:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Вересень » 11 » Пам’ять – яка об'єднує і згуртовує. Небайдужі прибрали меморіал ПСВ в Галичі
00:37:08
Пам’ять – яка об'єднує і згуртовує. Небайдужі прибрали меморіал ПСВ в Галичі

Досить часто, коли йде мова про історичну пам’ять, згадується багато подій минулого, говориться про міждержавні та міжнаціональні стосунки, про втрати; наголошується на правоті власної сторони, патріотизмі і т. д. Проте, найчастіше проблемні питання залишаються дискусійними і відкладаються на майбутнє. Разом з тим, на міжособистісному рівні, коли є єдина мета - завжди легко знайти порозуміння і спланувати співпрацю на майбутнє. Оптимізму в цьому може додавати спільна праця людей - різних вікових груп, які можуть бути представниками інших національностей, проте в сучасності є громадянами однієї держави (а їхні предки більше сотні років теж були громадянами вже неіснуючої багатонаціональної монархії).

Саме з метою вшанувати полеглих і провести ґрунтовний благоустрій території меморіалу Першої світової війни в Галичі, 7 вересня 2019 р. на терені кладовища зібралися небайдужі з Івано-Франківська та Галича. Загалом, прибуло більше десятка осіб, окремі з них були цілком незнайомими між собою; старші і зовсім юні – від 9 і до 60 – ти років.

Були це представники різних товариств та організацій – як громадських, так і державних.
Зокрема: Угорського культурно-освітнього центру м. Івано-Франківська (Magyar Kulturális Oktatási Központ), комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з питань пошуку та жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам'ять”, Національного заповідника «Давній Галич» та Івано-Франківської обласної організації Національної Спілки Краєзнавців України. Кожен з них присвятив свій вільний час у вихідний день благоустрою військового меморіалу. Був і маленький виховний момент – свою частку праці в роботу вклала зовсім юна третьокласниця однієї зі шкіл міста Івано-Франківська.

 

 

Зустріч розпочато екскурсією про військовий меморіал ПСВ в Галичі та військові події в околицях міста у 1914 – 17 рр., яку провів старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини НЗ «Давній Галич» Андрій Чемеринський.
На згадку про полеглих поруч стенду з встановленими прізвищами похованих було пов’язано ленти в національних барвах: угорській та українській, запалено свічки та лампадки.

 

 

Впродовж дня силами невеликої групи людей було проведено значний обсяг робіт: вивезено близько 30 тачок трави і гілок; вирізано чагарники зі східної та північної сторони; побілено хрести на могилах; також, було віднайдено під шаром грунту близько десятка надгробних військових хрестів – їх також було очищено і встановлено на похованнях.

Підсумком роботи стала товариська зустріч, яка відбулася в мальовничій місцині на околиці Галича.
Представники угорської громади приготували для всіх чудову на смак національну страву боб – левеш та інші смаколики.
Присутні говорили про своє розуміння історичних подій, оповідали історії з життя своїх родин. Кожен з волонтерів розповів про власну мотивацію щодо роботи на військових меморіалах, практично всі висловили бажання зустрітися в Галичі для подальшої праці в наступному році.

 

 

За словами генерального директора Угорського культурно – освітнього центру п. Мирослави Нагорняк: «…Для кожної національності важливо дбати за своїх полеглих. З мертвими не воюють. Наше товариство завжди активно підтримує подібні ініціативи. Вже тепер можемо сказати, що в міру своїх можливостей, ми в подальшому теж опікуватимемось військовим кладовищем в Галичі… Впевнена, ми ще не раз тут зустрінемося».

За чудову організацію зустрічі, створення атмосфери та транспортне забезпечення висловлюємо щиру подяку генеральному директору Угорського культурно – освітнього центру Мирославі Нагорняк та директору комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з питань пошуку та жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам'ять” п. Василю Тимківу, Музею етнографії НЗ "Давній Галич"!

 

 

Довідково. На даний час на терені меморіалу ПСВ в Галичі збережено 329 поховань військовиків різних національностей – угорців, німців, чехів та українців. Впродовж дослідницької роботи у 2011 – 19 рр. вдалося встановити прізвища 134 осіб, які були тут поховані у 1915 – 17 рр.

У 2019 році благоустрій і прибирання території на терені меморіалу ПСВ в м. Галичі здійснювався декілька раз окремими особами та товариствами (у травні, червні, серпні та вересні). Основні проблеми робіт з прибирання: гілля старих дерев, яке падає і нищить хрести та поховання, самозасіювання молодих дерев, поширення чагарників та трав.

Роботи за попередні роки зроблено дуже багато. Це - зусилля багатьох людей. Територія перебуває в такому стані, що тепер потрібно її тільки поточно доглядати - якщо занедбати хоча б один рік і не провести робіт - знову хащі і чагарники. Тому мінімально потрібно здійснювати догляд хоча б двічі на рік.

Незабаром осінньо – зимовий сезон, а це означає, що вже весною потрібні будуть нові зусилля з прибирання гілок та дерев, як наслідків суворої пори року. Роботи вистачить усім – приходьте і будете корисними!

Почесний краєзнавець України А.Чемеринський


Переглядів: 271 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024