Четвер, 25.04.2024, 09:39:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 13 » Пам'ять загиблих австрійців буде вшановано
23:15:27
Пам'ять загиблих австрійців буде вшановано
14 квітня 2011 року відбулася зустріч заступника голови облдержадміністрації Романа Іваницького з керівником Австрійської громадської організації «Чорний Хрест» Отто Яусом, полковником Ервіном Фітцем та помічником почесного консула Австрії в Західній Україні Галиною Велідовою за участі фахівців облдержадміністрації, науковців. Зазначалося, що вони прибули на Івано-Франківщину після Закарпаття, Буковини та Волині. 
Учасники обговорили питання щодо сприяння австрійській стороні в питаннях утримання в належному стані місць поховань австрійських вояків часів Першої світової війни на території області.Зокрема, гості висловили задоволення відношенням до утримання і збереження в належному технічному та естетичному стані пам’ятного знаку і місця поховання австрійських вояків у місті Рогатині та прохання щодо їх впорядкування с. Татарові Яремчанської міськради.
За словами Отто Яуса, цей візит пов'язаний із проханням до обласної влади посприяти утриманню у належному стані цвинтаря поблизу с.Татарів Яремчанської міськради. Військові поховання там були відновлені за участі «Чорного хреста» 8 років тому. Увесь цей час кладовищем опікувалася місцева бабуся, яка, на жаль, померла. Тож постало питання про подальшу долю австрійського цвинтаря, який наразі руйнується. 
Заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький пообіцяв, що обласна влада сприятиме благородній справі, яку провадить «Чорний хрест» на території Прикарпаття «задля збереження пам'яті та історичної правди». 
«Це є добрим уроком для нас - дбати про пам'ять, - підкреслив Роман Іваницький. Представники «Чорного хреста» побувають також у Рогатині, оглянуть тамтешнє кладовище, відновлене минулого року. 

Довідка:
Австрійська громадська організація „Чорний хрест” була створена 1918 року одразу після проголошення миру на основі Женевської конвенції. Назвали так організацію за символом смутку, жалоби і традиційного знака на солдатській могилі. Членами організації є переважно пенсіонери, історики, архівісти. Волонтери, подорожуючи, проводять пошукові та відновлювальні роботи на місці боїв у Словенії, Північній Італії, Хорватії, Росії, Білорусі, Польщі.
18 жовтня 2010 року у м. Рогатині відкрито меморіальний комплекс австрійським воїнам, які загинули під час Першої світової війни. Там встановлено більш ніж 80 хрестів. Впорядкування могил було здійснено за сприяння консульства в Україні. Хрести були відтворені за участі громадської організації «Чорний хрест».

* за інформацією ОДА

 

Переглядів: 650 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024