Четвер, 28.03.2024, 23:04:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Січень » 28 » Пам’ятка архітектури збережена!
13:44:47
Пам’ятка архітектури збережена!

Мешканцям Івано-Франківська вдалося врятувати від незаконної забудови горища і, як наслідок, знищення будинок №20 на вул. Грушевського, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, що побудована в 1895 році.
На позачерговому засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради 27 січня за другим поданням міської прокуратури скасовані містобудівні умови та обмеження, надані забудовнику – мешканцю квартири №15 Свиридову В.М. А до цього будівельний скандал тривав більше року.
Мешканці будинку стверджують, що, збираючи підписи-згоду на побудову мансарди, Свиридов В.М. не повідомив сусідів про свої справжні наміри, а казав, що збирає підписи на приватизацію частини горища, навіть на те, щоб мати змогу «пересунути стіночку в кухні». Підписи здебільшого надавали не власники (і не всі власники) квартир... Також було порушене рішення міськвиконкому про затвердження «Положення про порядок підготовки та надання містобудівних умов та обмежень» від 11.11.2011р., згідно з ним, згоду сусідів потрібно нотаріально завірити, чого Свиридов не зробив.
А при будівництві горе-забудовник порушив Закон України «Про основи містобудування». Замість цегли на ребро він на горищі вибудував з дерев’яного бруса стіни справжньої фортеці на міцному цегляному підмурку.
Значними були порушення Закону України «Про охорону культурної спадщини». Було вирізане вікно у фасадній частині будинку, що порушило загальний вигляд пам’ятки архітектури. Під час будівельних робіт були найняті випадкові люди, а не бригада, яка має ліцензію на виконання робіт у пам’ятках архітектури.
Куди тільки не зверталися мешканці: до міської та обласної влади, в прокуратуру, міліцію, до депутатів різних рівнів, у громадські організації. Наразі перша перемога здобута – будівництво продовжуватися не буде. Але як бути зі збитками, які завдані мешканцям третього поверху, у яких під вагою мансарди потріскали стіни та стеля, що зафіксовано комісією ЄРЦ? У будинку австрійської забудови, де перекриття підлога-стеля зроблене з дошки завтовшки 2 см, почав осідати фундамент. В одній із квартир просіла підлога, плінтус помітно відійшов від стіни.
Тепер слід робити експертизу технічного стану будинку. Мешканці вірять, що будинок, збудований адвокатом Г.Боралем в кінці XIX століття, ще дуже довго буде радувати іванофранківців і не буде зруйнований незаконною забудовою.

Наталія ХРАБАТИН

Будинок за адресою вул. Грушевського, 20 є пам’яткою архітектури місцевого значення, який за номером 177-іф є занесеним до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Він побудований у 1895 році і має ряд архітектурних особливостей, таких як тонке дерев’яне перекриття підлог-стель 2 см, яке не може витримувати значних додаткових вагових навантажень.
Моральний знос (амортизація) будинку, на 2014 рік згідно довідки ЄРЦ,  становить 92% . Згідно із технічною характеристикою стану будинку, наданою НДІ Проектреконструкція у 1997 році: фізичний знос фундаменту становив – 45%, стін – 50%, перекриття – 40%, сходів – 80%, даху – 30%, підлоги – 25%, дверей – 40%, загальний знос будинку становить 40,2 %. А з того часу минуло ще 14 років і фізичний знос будівлі збільшився, особливо у неремонтованій частині, де й будується мансарда.


Переглядів: 538 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024