П`ятниця, 29.03.2024, 07:29:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Липень » 12 » Пам’ятка на вул. Гординського в обласному центрі далі чекає на реставрацію – інвестор зник на порозі
18:35:36
Пам’ятка на вул. Гординського в обласному центрі далі чекає на реставрацію – інвестор зник на порозі

Кам’яниця на Гординського, 10 в центрі Франківська – колишня жіноча семирічна школа імені Королеви Софії 1895 року. Два роки тому з’явилася надія, що тут відкриють iHUB – коворкінг для ІТ-спільноти, а пам’ятку архітектури врятують від руйнування.

Виглядало все дуже райдужно. А закінчилося пшиком, нічим. Цього року міська влада передала будівлю під центр дитячої творчості. І що тепер?

Без інвестора, зате з дахом

Будівля у неоготичному стилі стоїть пусткою вже не один рік. Свого часу тут був учительський інститут, школа № 8, обласний центр соціальних служб. Потім будинок просто залишили. Нині тут немає ні світла, ні каналізації, ні опалення – у кімнатах сумують старі кахельні пічки. А донедавна ще й дах був дірявим, а через це провалилися замоклі перекриття між горищем і третім поверхом.

Надія на порятунок з’явилася у 2015 році, коли пам’ятку передали у довгострокову оренду норвезьким інвесторам під iHUB. Починалося все оптимістично – гей-гоп, інвестиції, реставрація, розвиток… Інвестор розраховував вкласти 2 млн грн, та що ближче було до справи, то все більшими мали бути витрати.

Чому про це не йшлося, коли домовлялися про оренду – не відомо. Можливо, спокуса урвати таку будівлю в центрі міста була сильнішою за здоровий глузд. Реконструкцію даху профінансували з міського бюджету – виділили майже мільйон. Оскільки автентична черепиця була не придатною, за її зразком виготовили нову. А ремонт всередині пам’ятки та офісне устаткування залишилися за iHUB’ом.

Потім згадали про мережі, яких там просто не було. Подати світло, прокласти каналізацію – місто погодилося забезпечити й це. Натомість розраховували третій поверх передати виконкому чи комунальному підприємству.

Тоді директор мережі центрів підтримки інновацій та підприємництва iHUB Дмитро Подолєв обіцяв довгоочікуваний старт, і влітку 2017 року вже йшлося про відкриття. Та раптом інвестори дали задню. І тепер просто замовкли, ніби їх й не було. Вживані меблі, які завезли туди для коворкінгу, так і стоять в одному з кабінетів на першому поверсі. А пам’ятка знову залишилася ні з чим. Добре, що хоч дах встигли зробити – за міські гроші.

У листопаді 2017 року Руслан Марцінків говорив, що на Гординського, 10 може бути музична школа. В управлінні інвестиційної політики пропонували тут облаш­тувати муніципальний центр обробки даних з електронною інформацією про місто. Цю ідею теж відкинули. Врешті вирішили віддати пам’ятку під міський центр дитячо-юнацької творчості. Мер каже – все дітям. І для виборців це ще один бонус на користь Марцінківа. Але поки що жодних рухів нема.

Реставрація з нуля

У департаменті містобудування та архітектури кажуть, що нині вони кам’яницею на Гординського не займаються.

«Я особисто готував реставраційне завдання на ремонт даху, – говорить начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак. – А на саму будівлю реставраційне завдання ми не робили, бо тоді їх влаштовував той стан, який був, – йшлося тільки про пристосування приміщень під IHub. Нині ніхто до нас по реставраційне завдання не звертався. Департамент такі речі не ініціює, бо це – майно міста, і місто будує плани на його використання. Там дах поміняли. Що ще там руйнується? Зруйновані перекриття – це вже фундаментальний підхід».

Минулого року чиновники оцінювали витрати на ремонт у 5 млн грн. Замовником робіт було управління капітального будівництва (УКБ). Проектно-кошторисну документацію розробляло підприємство «Західсантехпроект». Поки виготовляли документацію, інвестор зник. Нині все треба починати заново.

За словами заступника начальника УКБ Володимира Ковальчука, реставраційне завдання і проектно-кошторисну документацію потрібно переробляти. Відтак, реставрація знову відкладається. На який термін – не відомо.

«З 1 липня вступили в силу нові державні будівельні норми з реставрації пам’яток архітектури. Тепер треба реставрацію погоджувати в міністерстві культури, – каже Ковальчук. – Крім того, спочатку там мали робити інвестиційний центр, а тепер будинок передали департаменту освіти і науки – змінилося цільове призначення. Тепер буде центр розвитку дітей – це інша категорія призначення приміщень. Замовлене нове реставраційне завдання. І це ж пам’ятка архітектури, там дуже багато нюансів».

Реставраційне завдання розроблятиме вже не міський департамент архітектури, а Державне науково-реставраційне управління Івано-Франківської області. Після того УКБ наново розроб­лятиме і проектно-кошторисну документацію.

«Завданням займається керівник управління Петро Лисаківський, погоджуватиме реставраційне завдання начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк, – говорить Володимир Ковальчук. – Будівля має статус пам’ятки і документацію швидко робити не вдасться – потрібно пройти певні погодження. Наприклад, на фасад на Новгородській, 15 проект готуємо ще з грудня минулого року».

Дітям потрібні класи

«Будинок рішенням міської ради передали на баланс міському центру дитячої творчості через департамент освіти. Ми дуже чекаємо на це приміщення», – говорить Богдана Ковалюк, заступниця директора міського центру дитячої та юнацької творчості.

Каже, що приміщення на Гординського, 10 досить велике і для центру його мало б вистачити. Нині центр дитячої творчості працює на Січових стрільців, 37. Його відвідують 2500 дітей. Але гуртки розміщені по цілому місту – це і Пасічна, і Каскад, і школи в центрі.

«На Січових стрільців, 37 є досить добрі танцювальні зали, а на Гординського, 10 приміщення не дозволять зробити такі – валити несучі стіни нам не дадуть, – додає Ковалюк. – Ми б могли усю хореографію залишити на Січових стрільців, а на Гординського перенести «сидячі» гуртки. Плануємо покращити умови в першу чергу для дітей, ну і викладачам працювати в нинішніх умовах не легко».

Каже, департамент освіти та міська рада передбачили кошти на документацію і на сам ремонт. Але без дозволу директорки, яка наразі у відпустці, суму називати не хоче.

Згідно з рішенням сесії від 21 червня, на ремонтно-реставраційні роботи нежитлового будинку на вулиці Гординського, 10 в Івано-Франківську у 2018 році передбачено… 250 тис грн. Зважаючи на попередню оцінку в 5 млн, цього в кращому випадку вистачить хіба на виготовлення проекту. Разом з тим, наприклад, на ремонт приміщень Народного дому на Шевченка, 1 п’ять мільйо­нів знайшлося – і стільки ж на всю програму охорони культурної спадщини міста на 2018 рік. А на ремонт даху та фасаду на Новгородській, 15 передбачили 400 тис грн. Очевидно, вкладати гроші у Гординського, 10 місто не поспішає. Може, є важливіші речі.

Ольга Суровська


Переглядів: 307 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024