П`ятниця, 19.04.2024, 01:49:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 20 » Пам’ятки в 3D. Відновлювати історичну спадщину на Прикарпатті будуть за грантові гроші
19:57:34
Пам’ятки в 3D. Відновлювати історичну спадщину на Прикарпатті будуть за грантові гроші

Ще торік Івано-Франківський національний університет нафти й газу виграв грант на популяризацію об’єктів історичної спадщини. Йдеться про 3D-сканування пам’яток архітектури.

Що це таке і чи допоможе зберегти пам’ятки, розбирався «Репортер».

50 на 50

Цей проєкт ІФНТУНГ реалізує спільно з Сучавським університетом (Румунія). Мета – дослідити та популяризувати пам’ятки. Наразі йдеться про 50 об’єктів на Прикарпатті та 50 у Сучавському повіті.

«Для всіх об’єктів буде лазерне 3D-сканування, зйомка для творення 3D-турів, а також зйомка з квадрокоптера для рекламних відеороликів, – розповідає координатор проєкту, професор кафедри геодезії та землеустрою Микола Приходько. – 3D-сканер – це такий прилад, який випускає лазерні промені, що вимірюють всю площину об’єкту. Це дає можливість в майбутньому слідкувати за різними деформаціями, просіданнями та тріщинами».

Перелік об’єктів для проєкту формували спільно з відділом туризму й сектором з питань охорони культурної спадщини ОДА. В основному туди увійшли пам’ятки національного значення.

«Вже відсканували п’ять обєктів, – каже Микола Приходько. – Це – церква Царя Христа в Івано-Франківську, церква Вознесіння Господнього в селі Липа, костел Непорочного зачаття Діви Марії в Городенці, церва Успіння Пресвятої Богородиці в Коршеві та монастир бернардинців у Гвіздці. Щойно покращиться погода, ми продовжимо зйомки. Взагалі роботу мали завершити до серпня, але через карантин проєкт продовжили до кінця року».

Після сканування пам’яток інформацію про них розмістять на сайті, який теж створили в рамках проєкту. Там же можна буде знайти віртуальні тури Прикарпаттям і туристичні відеоролики.

«Окрім того, за кошти проєкту, ми оновили приміщення геологічного музею нашого університету, – говорить професор. – Також провели два тренінги для представників турбізнесу – тур­операторів, турагентств, представників інформаційних центрів».

На цих тренінгах говорили про те, як використовувати пам’ятки в туризмі та як популяризувати їх через турпродукти.

«Ще один тренінг буде проведений для студентів нашого та Сучавського університету, – каже Микола Приходько. – Сподіваємось, що картинні обмеження послаблять і ми зможемо провести його офлайн. Хочемо, аби румунські тренери приїхали до нас, а ми змогли поїхати до них».

Загалом ІФНУНГ на реалізацію проєкту отримав 264 679 євро. З них 238 211 євро – кошти ЄС, а 26 468 євро виш мав знайти сам. Допомогла облрада, яка виділила з бюджету 300 тис грн.

«Ми плануємо продовжити співпрацю з Сучавським університетом, – говорить професор Приходько. – В нашій області є тисячі об’єктів, про які б хотілося розказати. Тим паче, ми вже маємо для цього необхідне обладнання. Крім того, у продовженні проєкту зацікавлені представники громад. Навіть зараз телефонують і просять сканувати об’єкти в їхніх населених пунктах».

Залежить від громади

Начальник відділу туризму ІФ ОДА Віталій Передерко сподівається, що 3D-сканування пам’яток допоможе не лише популяризувати пам’ятки та збільшити потік туристів, а й сприятиме їхній реставрації. Справа в тому, що результати сканування цілком можуть стати основою наукових досліджень. Матеріали можна використовувати як практичні рекомендації щодо збереження чи відновлення об’єктів.

«Якщо колись з’являться кошти, аби пам’ятку консервувати чи реставрувати, в нас буде готова інформація. Де є тріщини, де просідання ґрунту, де треба працювати з дахом і так далі. Тобто питання не лише у промоції», – пояснює Передерко.

За його словами, з самого початку список пам’яток формували таким чином, аби туди потрапили об’єкти різних громад.

«Ми враховували туристичну складову, цінність об’єкта і географічне розташування, – каже посадовець. – Список університету трохи відрізняється від того, що ми рекомендували. Але, наскільки я розумію, цей перелік теж не є фінальним. Справа в тому, що ми, як партнери, забезпечуємо комунікацію з представниками громад щодо дозволів на зйомку. Бо в нас були випадки, коли священник не дозволяв знімати всередині. Наприклад, минулого року, коли ми працювали над 3D-турами, нас не пустили в церкву в селі Слобода-Болехівська Витвицької громади. Але такі речі поодинокі».

Що ж до реставрації, то, за законом, за збереження пам’ятки відповідає її власник. На жаль, у громадах грошей на це постійно бракує.

«Щоправда, нині з’явилося дуже багато позабюджетних програм – іноземні грантодавці чи Український культурний фонд, – говорить Віталій Передерко. – Ми завжди відстежуємо всіх можливих донорів і передаємо інформацію громадам. Крім того, проводимо тренінги з написання проєктних заявок. З іншого боку, все залежить від активності місцевих мешканців. Наприклад, у Городенці є активісти, які хочуть відновити костел Непорочного Зачаття Діви Марії. Вони написали вже два проєкти на конкурс Українського культурного фонду. Але такі люди, на жаль, є не скрізь».

Держава допоможе?

За даними управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, на Прикарпатті є 4000 об’єктів культурної спадщини. Гроші на їх збереження виділяють з обласного бюджету щороку, але їх вистачає лише на об’єкти національного значення.

Так, програмою «Культура Івано-Франківщини» цьогоріч на культурну спадщину передбачено 3,25 млн грн. З них 1,5 млн грн – на утримання об’єктів в належному стані. 1,5 млн – на популяризацію об’єктів зі списку ЮНЕСКО. 100 тис грн – на виготовлення облікової документації, 100 тис – на збереження об’єктів і 50 тис грн на їх популяризацію.

Про реставрацію у програмі не йдеться взагалі, але в ОДА сподіваються, що кілька пам’яток потраплять під Національну програму «Велика реставрація».

«Задля відновлення пам’яток ми формуємо пропозиції для міністерства культури та інформаційної політики щодо відбору проєктів, – каже начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак. – Це дозволить реставрувати туристично привабливі пам’ятки національного значення, у тому числі й об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, де необхідно провести ремонтно-реставраційні роботи, покращити транспортну й туристичну інфраструктуру».

Серед запропонованих об’єктів:

  • церква Зішестя Святого Духа в Рогатині,
  • церква Різдва Пресвятої Богородиці в селі Нижній Вербіж Коломийського району,
  • Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії в Івано-Франківську,
  • замок Куропатів в селі Пнів Надвірнянського району,
  • Галицький Княжий Старостинський замок.

На переконання Віталія Передерка, мінімум один об’єкт в області в рамках президентської програми відновити вдасться. І було б добре, аби це був замок. Бо ж ні для кого не секрет, що Прикарпаття приваблює гостей сакральними пам’ятками, а от про замки майже не згадують. На жаль.

Ірина Гаврилюк


Переглядів: 188 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024