Середа, 24.04.2024, 15:09:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 26 » Пам’ятний знак на місці кенаси караїмів у Галичі отримав основні елементи оздоблення
14:41:58
Пам’ятний знак на місці кенаси караїмів у Галичі отримав основні елементи оздоблення

Майже рік тому, в листопаді 2019 р. у м. Галичі, по вул. Караїмська, 21 - де впродовж століть знаходився храм караїмів, було встановлено основу та  колону - пам’ятний знак. Його було виготовлено з піщаника. Поруч знака висаджено зелені насадження – деревця туй.

Весною 2020 р. знак було увінчано архітектурним елементом, за зразком того, який був розміщений на фасаді історичної будівлі громади караїмів.

З часу основних робіт минув рік, і тепер – в останній декаді жовтня 2020 р., композицію доповнено символікою, праобразом якої стали символи, які використовувалися караїмами в духовному житті.

У центральній частині пам’ятного знаку вмонтовано пам’ятний напис (у формі розгорнутого сувою Тори) зі згадкою про руйнацію сакральної споруди у 1986 р. Деталь викона з металу, пофарбованого у чорний колір; напис виконано способом прорізання. Сам текст виконаний караїмською мовою (кириличний варіант алфавіту). У верхній частині сувою розташована зірка Давида (як символ юдаїзму).

У нижній частині вмонтовано менору (семисвічник), як один з найдавніших і найпоширеніх релігійних атрибутів.

Дані роботи здійснено комунальним підприємством "Капітальне будівництво" (м. Галич, директор Василь Крук) за фінансової підтримки Галицької міської ради (голова Орест Трачик).

Таким чином, Галич отримав ще одне ознаковане місце – безперечно, цей об’єкт буде цікавий, як місцевим мешканцям, так і туристам. Історія громади караїмів Галича (яка за однією з версій, прибула до міста в ХІІІІ ст.), тепер візуалізована не тільки в збереженій житловій забудові та експозиції «Музею караїмської історії та культури», а й в пам’ятному знаку на місці їхньої сакральної споруди.

Разом з тим, вартувало б у подальшому встановити таблицю з ідентичним написом українською мовою та провести благоустрій прилеглої території.

Довідково. Попередньо на місці, де знаходилася кенаса караїмів було здійснено первинний благоустрій. Територію вимощено бруківкою, встановлено 4 паркові лавки та дитячу пісочницю.

Встановлення пам’ятного знаку на місці караїмської кенаси має довголітню підготовчу історію. Раніше було підготовано ряд архітектурних проектів; питання неодноразово обговорювалося на міському, районному та обласному рівнях.

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 166 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024