Четвер, 25.04.2024, 14:51:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 24 » Пам’ятник Тарасові Шевченку в Бурштині
23:11:23
Пам’ятник Тарасові Шевченку в Бурштині
На сьогоднішній день налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах. В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201.
У лютому 1989 року ініціативна група обговорила питання про спорудження пам’ятника Тарасові Шевченку в м. Бурштині. 23 квітня 1989 р. на відкритому зібранні Товариства української мови обговорено питання про місце встановлення пам’ятника. Було поставлено пам’ятний знак на цьому місці, піднято національний синьо-жовтий прапор.
У вересні 1989 р. за ініціативою ради Товариства української мови створено оргкомітет із представників різних громадських організацій, політичних партій і підприємств, в який ввійшли Михайло Пархуць, Модест Паничевський, Орест Данилюк, Микола Яцків, Роман Німий, Роман Ціж.
У березні 1990 р. освячено місце, де повинен стояти пам’ятник та продовжено збір коштів на його спорудження. Було зібрано біля 66 тисяч карбованців, які використано на виготовлення проектної документації, метрової моделі, часткової закупки бронзи.
За І989-І99І роки скульпторами міста Львова було запропоновано три проекти пам’ятника, які були відхилені мешканцями Бурштина.
Після консультацій з працівниками музею Тараса Шевченка села Кирилівка в жовтні 1991р. попередньо домовлено зі скульптором Анатолієм Кущем про можливість створення пам’ятника.
Лютий І992 року. Підписано договір між головою Буштинської міської ради та Київським малим підприємством «Світоч» про виготовлення в бронзі композиції пам’ятника, до якої входять фігури Тараса Шевченка і бандуриста.
Липень 1992 року. Силами працівників Бурштинської ДРЕС і Будівельного управління закладено фундамент під пам’ятник.
Серпень І992року. Підписано договір між Буштинською ДРЕС та Іршанським підприємством про виготовлення гранітних блоків для постаменту під пам’ятник. Вартість блоків – 7 тис. крб на той час.
Січень-лютий 1993 року. За рахунок Бурштинської ДРЕС перевезено гранітні блоки з Іршанська в Бурштин.
Лютий-квітень 1993 року. Додатковий збір коштів серед мешканців Бурштина і підприємств.
Травень-серпень І993 року. Силами працівників Бурштинської ДРЕС споруджено постамент.
Жовтень 1993 року. Бурштинська міська рада за клопотанням Петра Кульчицького та Ореста Чайківського оплатила виготовлення пам’ятника малому підприємству «Світоч».
Березень І994 року. За кошти Бурштинської ДРЕС привезено фігуру пам’ятника Тараса Шевченка з Києва в Бурштин.
12 квітня 1994 року. Працівниками Бурштинської ДРЕС та монтажного управління ПТЕМ встановлено на постамент фігуру пам’ятника.
Червень 1994 року. Силами працівників ККП насипано курган, який одернували колишні політв’язні та пластуни м. Бурштина.
30 червня 1994 року. Привезено фігуру бандуриста з Києва в Бурштин.
Липень 1994 року. Встановлено на постамент фігуру бандуриста.
У спорудженні пам’ятника Т.Г. Шевченку (особливо щодо благоустрою території) активну участь взяли жінки Бурштинської філії «Союзу українок» і працівниці Палацу культури «Прометей». Майже п’ять років громада Бурштина готувалася до відкриття і посвячення пам’ятника, яке відбулося 24 серпня 1994 року, в день третьої річниці Незалежності України.
З нагоди свята присутніх привітав голова Бурштинської міської ради Володимир Дикопавленко. Право зняти покривало з монумента, на якому зображено постать Т.Шевченка і кобзаря, оргкомітет надав Михайлу Пархуцю, Оресту Чайківському, Оресту Данилюку, Філарету Сказківу, Євгену Белицькому. Тисячі людей побачили величний монумент пам’ятника борцю за волю і її співцю Кобзарю. У лівому куті першої сходинки пам’ятника було закладено дві капсули із землею з Чернечої гори м.Канева та з подвір’я садиби батьків поета села Кирилівки. Право закладання капсули оргкомітет доручив Миколі Яцківу і Степану Вербовському. За давнім християнським звичаєм відбулося освячення пам’ятника. Здавалося, що не лише численні гості, а й всі жителі Бурштина прийшли вклонитися Кобзареві. Освячення пам’ятника здійснено деканом Галицького деканату УГКЦ отцем-мітратом Василем Завірачем, парохом церкви Воздвиження Чесного Хреста м. Бурштин о. Богданом Демківим, парохом церкви Святого Великомученика Пантелеймона с. Дем’янів о. Михайлом Рошком.
З нагоди відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку бурштинців привітали голова Галицької районної ради Василь Крук, голова оргкомітету зі спорудження пам’ятника Михайло Пархуць, представник обласної ради Василь Скрипничук, депутат Верховної Ради України Василь Костицький, представники політичних партій і громадських організацій. З привітанням і подякою за вшанування пам’яті Т.Шевченка від групи делегатів із Кирилівки виступила директор заповідника «Батьківщина Т.Шевченка» Тамара Гулан.
Після урочистого відкриття пам’ятника відбувся святковий концерт, який розпочав голова районного Братства вояків ОУН-УПА Микола Яцків, прочитавши власну поезію «Сьогодні ми тобі клянемось». У концерті взяли участь заслужена чоловіча хорова капела «Дзвін» (художній керівник М. Сокіл), хор «Гомін» (керівник Я. Лашків) та колектив заводу великопанельного будинкобудування.
Пам’ятник Тарасові Шевченку в Бурштині став його окрасою, гордістю і даниною пам’яті великому синові українського народу.

Переглядів: 771 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024