П`ятниця, 29.03.2024, 10:59:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Грудень » 6 » Парафіяльний костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії у Галичі. Частина ІІ. Опис споруди
09:11:10
Парафіяльний костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії у Галичі. Частина ІІ. Опис споруди

Костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії – сакральна споруда пізньобарокової архітектури поч. ХVIII ст. Згідно досліджувальних іконографічних матеріалів, храм розташовувався у південній частині міста, на вул. 3 Мая, згідно карти 1936 р. (на разі вул. Я. Осмомисла, 1). Він орієнтований віссю схід-захід, мурований з цегли та оштукатурений. Нава складалася із трьох частин та трохи нижчого і вужчого пресбітеріуму, замкнутого простою стіною, до якого були прибудовані сховище – із сходу та захристія – із півдня. Від заходу до нефа примикав притвор квадратної форми.

У нефі оздоблення було у вигляді пристінних стовпів із тоскальними колонами на цоколях, а в пресбітеріумі у вигляді тоскальних пілястрів. Неф пресбітеріуму був перекритий циліндрично-хрестовим склепінням (?) на підпорах. Вікна у костелі були прямокутними, які завершені півкругом.

Західний (головний) фасад був двочастинним, який увінчаний трикутним фронтоном. Нижня частина значно вища від верхньої і розділена тоскальними пілястрами на три поля. Середнє поле було значно ширше від бічних, і відокремлене попарно пілястрами. На кутах також були розміщені пілястри. Бокові фасади поділені лізенами, що підтримують по всьому периметру карниз. Поля між лізенами майже повністю були заповнені прямокутними плоскими панелями. У східній частині фасаду нефа і пресбітеріуму попарно розміщені широкі пілястри.

Дах костелу був покритий бляхою (раніше гонтою) – над нефом і пресбітеріумом – двосхилий, над захристієм і сховищем – односхилий, а над притвором – трискатний. Над пресбітеріумом височіла металева сигнатурка із хрестом.

На стінах пресбітеріуму були представлені хрести святих: Св. Августина,  Св. Гжегожa, Св. Ієронімa і Св. Іоанa Златоустого (XVIII ст.). У центральній частині головного вівтаря (XVIII ст.) стояла ікона Богоматері Ченстоховської, (автор Мєчислав Kлечевський 1904 р.), а по боках дерев'яні позолочені скульптури Св. Петра і Павла.

У верхній частині знаходився овальний отвір, який заповнений вітражем Св. Йозефа (подарована ксьонзом прелатом Йозефом П'яскевичем), a по боках дерев'яні, позолочені скульптури Богоматері та Архангела Гавриїла. Вище на стійках знаходилися скульптури сидячих ангелів.  Окрім головного вівтаря були бокові: вівтар бл. Якова Стрепи з іконами бл. Якова Стрепи і св. Трійці; вівтар Пресвятого Серця Ісуса з іконами Пресвятого Серця Ісуса, Aлозія Сівецького (1937 р.) та Розп’яття Христове; вівтар Пресвятої Діви Марії Неустанної Помочі з іконами Пресвятої Діви Марії Неустанної Помочі (внизу) та Богоматері Розарії (вгорі); вівтар Св. Йозефа з іконами Св. Йозефа (внизу) та Св. Архангела Михаїла (вгорі).

Також в інтер'єрі святині знаходилися ікони (стації Хресної Дороги у дубових рамках, Св. Андрія Боболя, Св. Домінікa,  Св. Станіслава Koстка і портрет кс. Войцеха Віттана) та дерев'яні скульптури (розп’яття Ісуса Христа (дерев’яна із позолотою XVII ст. ?), Воскресіння Христове, Пречиста Богоматір, Св. Антонія та Св. Терези).

У північно-західній частині прикостельної території знаходилася мурована дзвіниця у вигляді воріт із прорізами на дзвони, яка завершена трикутним фронтоном. Дзвони дзвіниці мали такі діаметри: 72 см., 51 см; 41 см. та 40 см. Також біля святині знаходилися: кам'яна статуя Богоматері (яка перенесена із старого кладовища), статуя Пресвятого Серця Ісуса та Месійний Хрест 1933 р.

КОЗЕЛКІВСЬКИЙ Володимир,

дослідник, мешканець Галича


Переглядів: 133 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024