Вівторок, 23.04.2024, 08:59:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 1 » Перший пам’ятник Галича. Коли деталі мають значення для збереження
08:31:26
Перший пам’ятник Галича. Коли деталі мають значення для збереження

Мабуть, для більшості жителів Галича та його відвідувачів було б загадкою - яка саме споруда є першим пам’ятником міста? Пам’ятником саме в тому розумінні, що він одразу був споруджений для вшанування певних осіб та подій, а не став ним з плином часом і в результаті надання йому цього статусу.
Цього року виповниться 163 роки, коли його було встановлено; вісім поколінь галичан з’явилися на світ з часу його спорудження. Цікаво, що найдавніший збережений пам’ятник Івано-Франківська є молодшим від галицького на 40 років (пам’ятник Адаму Міцкевичу, первинно встановлений у 1898 р., відновлений в 1930 р.); Коломиї на 19 років (пам'ятник на місці трону Казимира IV Ягайлончика, 1877 р.).
Галичани мають всі підстави для гордості за своє місто.
Цей пам’ятник – це пам'ятна колона, відкрита в жовтні 1858 р. на честь спорудження першого дерев’яного мосту на р. Дністер в Галичі та в подяку за співдію в цьому цісарсько – королівському наміснику Галичини графу Агенору Голуховському, який неодноразово відвідував місто.
На жаль, в період радянської окупації було цілковито забуто події, яким було присвячено цю скульптурну споруду. Тогочасні путівники по Галичу, а також перші путівники незалежної України, називали різні варіанти присвяти пам’ятника – зокрема, на честь лікарів, які врятували місто від чуми; на честь галичан, які загинули в Талергофі; на честь незалежності України, і навіть, трактували як звичайну скульптуру для прикраси.
Власне, таке забуття, а також і відсутність пам’ятної таблиці, допомогли пам’ятнику вціліти в період УРСР і тепер прикрашати сучасне місто. Щоправда, в 1998 р. до 1100 – річчя з часу першої письмової згадки про місто його п’єдестал невідповідно облицювали, але цілісний вигляд зберегли.


В 2017 р. в результаті наполегливої роботи в архівах, науковим співробітникам Національного заповідника «Давній Галич» вдалося встановити, як мету спорудження пам’ятника, так і текст пам’ятної таблиці. Цього ж року було проведено найпростіші ремонтно – реставраційні роботи щодо колони (чищення, фарбування) та благоустрій прилеглої території (нівеляція терену та встановлення оригінальної бруківки австрійського періоду).
Також, в подальшому науковою установою відновлено пам’ятну таблицю і закріплено поруч анотаційний вказівник.
На жаль, впродовж чотирьох років зелені насадження (дерева), які росли поруч здійснювали суттєвий руйнівний вплив на пам’ятник. Гілля під час вітрів пошкоджувало колону, стікаюча дощівка за короткий час суттєво змила шар фарбування; капітель частково почорніла і покрилася зеленим налітом. Опадаюче восени листя додавало додаткових клопотів. Науковці заповідника зверталися до органу місцевого самоврядування з проханням зрізати насадження.
Зусиллями КП «Галичводоканал» (яке здійснює виконання робіт щодо благоустрою міста) це було здійснено. Цим кроком одночасно припинилося подальший руйнівний вплив на колону і додатково відкрилося кращий вид на неї. Справді, ніби деталь – короткочасна робота над порізкою дерев, але важливий ефект на подальші роки.
Потребою часу залишається оновлення шару фарбування колони, встановлення нових тротуарних бордюрів та прибирання валунів праворуч від пам’ятника (були встановлені в попередні роки для облагородження прилеглої території власником піцерії «Cool Pizza»). Цікавим було б відновити шар старої австрійської бруківки, яка б мала знаходитися в цьому місці під товстим шаром асфальту…
Пам'ятна колона є одним з символів Галича, туристичним «магнітом» сучасності та свідком історії розвитку транспортних сполучень в краї.
Довідково. В Галичині в період Австро-Угорської монархії було відкрито два пам’ятники наміснику цісаря графу Агенору Голуховському (1812 – 1875).
Перший було споруджено у Галичі (в 1858 р. - «Його Ексцеленції Яснішому Вельможному Агенору графу Голуховському цісарському Наміснику королівств Галичини і Лодомерії і т.д. і т.д. мешканці повіту і міста Галича завдячують дійсну участь у побудові крайової дороги та мосту на Дністрі спорудили даний пам’ятник»), другий у Львові в 1901 р. (знищений радянською владою в 1947).

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 148 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024