Четвер, 18.04.2024, 19:48:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 15 » Під покровом — Божим і... земним. У Клубівцях відкопали ще одну частину повстанської криївки
13:48:46
Під покровом — Божим і... земним. У Клубівцях відкопали ще одну частину повстанської криївки
Днями у клубовецькому лісі під час відновлювальних та опоряджувальних робіт на місці освяченої 2000 року повстанської криївки в урочищі «Провал», що метрів за 700 від села Клубівців на Тисмениччині, робітники відкопали сенсаційну знахідку — укріплену кругляками стіну ще одного з приміщень лісового сховку восьми вояків керівного проводу ОУН—УПА, які склали на цьому місці свої голови 1951 року від рук енкаведистів.
...Ми — в урочищі «Провал». На місці загибелі повстанців, вихідців із сіл Пшеничників, Лесівки, Липівки, Хом’яківки та міста Тисмениці. Жителі села Клубівців працюють над упорядкуванням криївки, головно провадять земляні роботи. Серед робітників — і Володимир Рогуш, який разом з іншими рухівцями на чолі з Миколою Семанюком долучилися до того, що в березні 2000 року на місці загибелі українських патріотів освятили відновлену криївку і меморіальну плиту. «На цьому місці свого часу була засипана яма, — каже Володимир Адамович, — під час відновлення криївки ми віднаходили рештки водопідвідного жолоба до бункера, дошки, уламки приймача та елементи живлення до нього, а також бруси, якими було укріплено стіни криївки і за якими відтак ми й відновили параметри частини вояцького сховку. Йшлося про житлове приміщення схрону. В усякому разі про це розповідали старожили нашого села Клубівців. До 70-річчя створення УПА ми вже десь тиждень упорядковуємо криївку і територію довкола неї.
Відкопали уламки понівеченого радіоприймача, огарок свічкиѕ і тільки днями натрапили на дерев’яне укріплення ще одного приміщення. Люди колись розповідали, що у сховку були дві кімнати — для житла і для збереження харчів. Думаю, що відкопана знахідка — то і є приміщення, де зберігався колись вояцький провіянт».

Богдан РЕКЕТЧУК, сільський голова Клубівців:
— Наразі у відновленні криївки маємо лише сприяння, розуміння і підтримку Тисменицької районної ради, яку очолює Володимир Семенів і яка внесла до програми розвитку культури і туризму  також відновлення цієї повстанської криївки в селі Клубівцях. Тож виділено 30 тисяч гривень. Ще долучилися особистими внесками, приблизно на 15 тисяч гривень, і осібно депутати райради. Якби не це, то, напевно, не було б нічого. Але маємо надію, що й обласна рада долучиться до відновлення криївки в урочищі «Провал». До урочистостей, які плануємо десь у 20-х числах жовтня, ми криївку перекриємо дубовими зрубами, вберемо у дерево стіни, впорядкуємо. Але нововідкопане приміщення ми своїми силами розкопати не зможемо. Передусім повідомимо відповідні служби, археологів, мінерів тощо. Ми ж не спеціалісти. Хоч у селі маємо багато проблем — ні нормальних доріг, ні клубу, ні дитсадка, але люди свідомі: не матимемо майбутнього, якщо не пам’ятатимемо свого  минулого.
Ігор ЛАЗОРИШИН

Переглядів: 515 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024