Четвер, 25.04.2024, 00:11:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 10 » Підміна понять. Поки вчилися вимовляти термін «ревалоризація», забули, що він означає
17:23:10
Підміна понять. Поки вчилися вимовляти термін «ревалоризація», забули, що він означає
Кілька років тому в Івано-Франківську заговорили про ревалоризацію будівлі колишньої пам’ятки архітектури на вулиці Вірменській, 1. Мовляв, фірма, яку визнали переможцем інвестиційного конкурсу, заново відбудує цей аварійний будинок та впорядкує прилеглу територію. З інвестором міська влада уклала угоду «Про відновлення (реконструкцію) будинку №1 по вул. Вірменська». Насправді ж стару будівлю просто знесли (розібрали, демонтували) і на її місці розпочали нове будівництво, яке зараз навіть віддалено не нагадує  колишню споруду.

Втрата статусу 
Будинок на Вірменській, 1 звели ще за Австро-Угорщини. Плин часу не йшов йому на користь. Зміна влад і держав теж. Хоча він мав статус пам’ятки архітектури місцевого значення, його станом особливо ніхто не переймався. Будинок продовжував руйнуватися. Лише у середині 90-х років минулого століття Івано-Франківський міськвиконком включив його у титульний список капітального ремонту, який так і не розпочався. Ще за кілька років цей будинок офіційно визнали аварійним і хотіли знести. Однак для знесення пам’ятки архітектури був потрібен урядовий дозвіл. У 2004 році міська влада його таки домоглась і одразу ж зобов’язала колишнє управління житлово-комунального господарства до 1 травня 2004 року знести аварійну будівлю. Але й тоді привести у виконання цей «вирок» не змогли.
Відповідно до чинного законодавства, пам’ятки архітектури можна лише реставрувати. Це процес копіткий, довготривалий і не дешевий. Тому істинними, так би мовити,  реставраціями у наш час мало хто займається. Так званим забудовникам це не цікаво. Але втрата будинком №1 на вул. Вірменській статусу пам’ятки архітектури і наступне рішення міськвиконкому з формулюванням «Про відновлення (реконструкцію) будинку №1 по вул. Вірменська» їм, як кажуть, «розв’язали руки». «В якийсь момент пам’ятка архітектури на Вірменській, 1 зникла, і зараз в межах історичного ареалу там ведеться нове будівництво будинку-вставки між двома пам’ятками архітектури. Саме так можна охарактеризувати те, що зараз там робиться», – констатує в.о. директора департаменту містобудування і архітектури  виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Володимир Гайдар. 

Нашарування термінів
Термін «ревалоризація», за словами В.Гайдара, означає «зняття дисгармонійних часових нашарувань». «Скажімо, якщо до існуючої споруди колись добудували якусь річ, котра абсолютно дисгармоніює з оточенням, її можна демонтувати, – пояснює В.Гайдар. – Але ревалоризація може стосуватись лише споруди, яка існує, і має на меті відновлення її вигляду станом на певний період часу. Якщо ж споруди вже немає, але є документація, за якою її зводили, чи фотографія, як вона виглядала, то можна вести мову про її відновлення». А ось у випадку з будинком №1 на вул. Вірменській нічого, крім гучних заяв забудовника про «ревалоризацію» і рішення міськвиконкому «Про відновлення (реконструкцію)», як дав зрозуміти  В.Гайдар, не було. 
Водночас, на думку В.Гайдара, процедуру ревалоризації в її істинному значені зараз цілком можливо застосувати до ще однієї аварійної пам’ятки архітектури – будинку №18 на вулиці Січових стрільців, де півтора роки тому обвалилось внутрішнє перекриття між першим і другим поверхом. Колись на розі теперішніх вулиць Січових стрільців і Чорновола до цього будинку добудували одноповерхове приміщення, де розташовуються магазини. На давніх світлинах цієї добудови ще нема. Оскільки міськвиконком ухвалив рішення про реставрацію і реконструкцію будинку №18 на вул. Січових стрільців з обов’язковим збереженням фасадів, в тому числі й з вулиці Чорновола, було б логічним передбачити демонтаж цієї пізнішої добудови до нього. «При формуванні реставраційного завдання така умова була б ідеальним рішенням, адже вулиця Чорновола у тому місці дуже завужена, – каже В.Гайдар. – Але наразі до нас ще ніхто не звертався ні за містобудівними умовами і обмеженнями, ні за реставраційним завданням».

Споглядаючи наслідки
Коли і як відбуватиметься реставрація будинку №18 на вул. Січових стрільців, ще не відомо. Зате іванофранківці і гості міста уже мають змогу споглядати наслідки реставрації варного цеху пивзаводу на вул. Новгородській та в’їзної брами палацу Потоцьких на вул. Шпитальній. Комусь такі «євроремонти» з прийомами т.зв. «розкриття» цегляної кладки подобаються, а хтось категорично відмовляється сприймати такі речі. Про смаки, як кажуть, не сперечаються. У головного архітектора міста теж є своя думка: «Я б хотів почути, що про це кажуть пам’яткоохоронці. На мою думку, це важко назвати реставрацією. Хоча те, яким чином все це робилося, теж уже історія, – каже В.Гайдар. – Але навіть якщо є десять відсотків старої дерев’яної віконної рами, вона ще підлягає реставрації».
Хвалимир ВЛАДІВ

Переглядів: 635 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024