П`ятниця, 19.04.2024, 09:31:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 1 » Пінзеля побачить Лувр
15:04:39
Пінзеля побачить Лувр
Днями на Прикарпатті побувала делегація з найбільш відвідуваного музею у світі — паризького Лувра, котру очолила генеральний реставратор департаменту скульптури Женев’єва Бреск-Ботьє. В Музеї мистецтв Прикарпаття відбулася робоча нарада з приводу організації проведення у Франції виставки скульптур Іоана-Георра Пінзеля — майстра, котрий 300 років тому в Галичині різьбив з дерева і каменю скульптури, аналогів котрим сьогодні немає.
Відомо, що до Франції з України повезуть 20 творів Пінзеля. З музеїв Львова, Тернополя й Івано-Франківська. Розмовляємо з начальником обласного управління культури Володимиром Федораком: «25 січня відбулася зустріч з представниками Лувра та представником інституту стратегічних досліджень при Президентові України Оксаною Мельничук в Івано-Франківську в Музеї мистецтв Прикарпаття. Темою зустрічі стало представлення в цьому році робіт Іоана-Георра Пінзеля в Луврі. Йшлося про презентацію трьох ангелів його авторства, котрі є в Музеї  мистецтв Прикарпаття, та, звісно, творів з музею у Львові. Фахівці з Лувра зробили обміри, фотофіксацію робіт й інші виміри, передбачені міжнародними  методиками. Мова йде про те, що за кілька місяців  має початися активна робота з організації виставки. Перший етап — це підписання угоди між міністерствами культури України та Франції  про страхування цих робіт. Суму страхових витрат беруть на себе міністерства культури двох наших держав. Виставка творів Пінзеля  відбудеться в Луврі у листопаді цього року».  З’явилася також неофіційна інформація про те, що після Лувра експозиція з України поїде до Вашингтонського національного музею.
Як повідомив нам директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, вже відомо, що твори Пінзеля виставлять у каплиці часів Людовіка XIV, котра розташована на території палацового комплексу Лувра і має прекрасне освітлення. Фахівці вважають, що в інтер’єрі цієї сакральної споруди експозиція з України виглядатиме найбільш вдало і це дозволить якнайкраще презентувати світові нерозгаданого і містичного Пінзеля.
Нагадаємо нашим читачам, що 2007 рік три західноукраїнські області — терени, де у ХVIII ст. творив цей загадковий майстер, — оголосили роком Пінзеля. А відкрив його Європі й Україні передусім мистецтвознавець Борис Возницький, котрий 1987-го влаштував першу виставку  Пінзеля в музеї-заповіднику «Олеський замок», щоб потім відвезти скульптури і в Москву, і в Прагу, і в Варшаву. Почерк невідомого скульптора сколихнув мистецький світ, а ім’я Іоана-Георра Пінзеля, походження якого досі невідоме, — стало сенсацією. Сьогодні найбільша колекція творів Пінзеля, а відомо близько 60 його робіт (за іншими даними — 150), зберігається в Музеї дерев’яних скульптур у Львові, більшість із них відшукав і вберіг від знищення в часи войовничого атеїзму 
Б. Возницький.
П’ять творів майстра є і в Івано-Франківську, в Музеї мистецтв Прикарпаття.  Без перебільшення, мистецька спадщина Пінзеля є грандіозною за культурною цінністю, і виставка в одному з найбільших музеїв світу, яким є Лувр, може утвердити  це ім’я у всесвітній культурній пам’яті назавждиѕ  За умови, що Україна гідно поведеться зі спадщиною цього скульптора і не шкодуватиме для його дослідження та промоції ні грошей, ні інтелектуальних ресурсів. Адже історія Пінзеля, коли майже немає відомостей про людину, однак збережено чимало безцінних творів, є досить дивною й водночас виграшною. Можна творити міфи, писати романи, а фахівцям, звісно, варто вивчати спадщину майстра. Деякі мистецтвознавці вважають, що Пінзель ніби творчо змагався з Мікеланджело, котрий жив 300 років до нього, але про котрого є більше відомостей, і називають його «українським Мікеланджело» — за силою таланту. іоан-ўеорр Пінзель був неперевершеним у монументальній релігійній скульптурі стилю бароко. Його роботи вражають динамікою, експресією, емоціями. Багато робіт з дерева і каменю було знищено в радянські часи, частину вивезено за кордон у приватні колекції. Наразі відомо, що Іоан-Георр Пінзель  різьбив скульптури і вівтарі для храмів Городенки на Івано-Франківщині, Бучача, Монастириська на Тернопіллі, Годовиці й собору Святого Юра у Львові. Зберігся його автограф — на документі про отримання 37 тисяч злотих за створення кам’яних скульптур для собору Святого Юра у Львові. Ще один документально підтверджений факт засвідчує, що «13 травня 1751 року в Бучачі відбувся шлюб між благородним іоаном-ўеорром Пінзелем, молодшим скульптором, і Маріанною-Єлизаветою Кейтовою, вдовою, до першого шлюбу — Маєвською. Вінчання відбулося в бучацькому Успенському костелі». Цей документ — старі церковні книги з Бучача — відшукали польські дослідники у варшавських архівах. Як засвідчують ці ж архівні книги, через рік подружжя охрестило сина, назвавши його Бернардом, найімовірніше, на честь товариша Пінзеля — відомого Бернарда Меретина, з котрим вони спільно працювали. Допускають, що саме Меретин рекомендував  Пінзеля графові Миколі Потоцькому, котрий не шкодував грошей на мистецтво і при дворі котрого в 1740—1750 рр. працювало багато художників. і ще дві дати, котрі фіксують ті ж церковні книги... 3 червня 1759 року хрестили другого сина Пінзеля, а 4 жовтня 1762–го вдова Єлизавета Пілзнова вінчається утретє. Зрозуміло, що відбувши річний траур по чоловікові, отже, найімовірніше, скульптор помер 1761-го. Однак могили його досі не знайдено.
Леся ТУГАЙ

Переглядів: 759 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024