П`ятниця, 19.04.2024, 22:00:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Грудень » 30 » Після перегляду документального фільму ліцеїсти розпочали учнівське дослідження
18:00:51
Після перегляду документального фільму ліцеїсти розпочали учнівське дослідження
Після перегляду документального фільму «Загадка Норильського Повстання» зацікавлені учні Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату створили Учнівське наукове товариство, і разом з режисером фільму Михайлом Ткачуком та всеукраїнським «Студентським братством» здійснили дві історико-пошукові експедиції.
Про це розповіла речниця Всеукраїнської молодіжної громадської організації  «Студентське братство» Уляна Ковальчук.
За словами пані Ковальчук, перегляд історичного фільму був організований за підтримки Івано-Франківської облдержадміністрації в рамках  спецпрограми Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA «Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської активності».
Координатор просвітницького проекту прагне через документальні фільми сформувати в учнів повагу до верховенства права і людської гідності як найвищих цінностей. «Учні, вважає Уляна Ковальчук, - замислюються: чому ці цінності варто поважати і впроваджувати всюди – і у власному класі, і в цілому суспільстві». Уляна наголосила, що метою шкільних кіноуроків є підвищення громадянської активності і правової свідомості молоді, розвиток позашкільної дослідницької та волонтерської діяльності старшокласників.
«Приємно – каже Уляна, - що серед ліцеїстів знайшлися ті, хто виявив бажання особисто поспілкуватися з ветеранами боротьби за Незалежність і дослідити історичні та культурні пам’ятки прикарпатського краю. Тому для найбільш зацікавлених ми організували поїздки до учасників історичних подій, а також цікавих краєзнавчих пам’яток Прикарпаття: у 27 грудня – до села Яблуниці в Карпатах, а 29 грудня до Коломиї – розповідає речниця «Студентського братства».
Євген Печерик, який першим поставив питання режисеру фільму Михайлу Ткачуку і якого ліцеїсти обрали керівником учнівського наукового товариства, згадує перше враження з перегляду документальної стрічки: «Моїм друзям під час перегляду фільму про повстання у Норильську було важко стриматись. Я ніколи не думав, що побачу у них на очах сльози». Євген розповів, що після перегляду фільму він переконався: «про історію треба дізнаватися не з лише з книжок, але і з живих джерел – від людей - учасників подій».
«Це цікаво для мене особливо тому, що я приїхав вчитися на Прикарпаття з Києва і лише тут вперше побачив учасників боротьби за Незалежність, - згадує Євген про суботню зустріч учнів з Мирославом Симчичем, який провів провів 32 роки у концтаборах,- нам пощастило поспілкуватися в Коломиї з легендарним Мирославом Симчичем і побачити пам’ятник, встановлений йому при житті. А коли пан Мирослав потиснув мені руку, я відчув особливу силу, особливу силу духу». Євген Печерик розповів про намір написати дослідження в рамках Малої академії наук. «Хочу порівняти Норильське Повстання з Кінгірським і Воркутинським, і для цього в коломийському товаристві політв’язнів вже взяв список учасників цих подій».
Ліцеїст Олександр Нікітін, який приїхав навчатися у Надвірну з Черкас, згадує: «Після показу фільму в кожного з нас виникли ідеї та запитання. Ми обступили організаторів заходу і хотіли поїхати з ними, почати записувати спогади цікавих людей та готувати учнівські дослідження. Мене особисто зацікавила також тема дерев’яних гуцульських церков». Одну з них – церкву Благовіщення (1589 рік) – ліцеїсти відвідали під час історико-краєзнавчої експедиції до Коломиї на наступний день після перегляду фільму.
Свої поради щодо організації науково-пошукової роботи учням на прохання «Студентського братства» надав історик та краєзнавець Петро Арсенич – заслужений працівник культури України. З ним зацікавлені ліцеїсти з Вінниці, Житомира та інших міст України зустрілися в Івано-Франківську вже перед виїздом додому на свята. Пан Арсенич  розповів, як правильно записувати спогади учасників історичних подій. Ліцеїсти намітили собі «дослідницькі домашні завдання» на канікули і вирішили запросити науковця в Надвірну після свят.

Переглядів: 544 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024