Середа, 24.04.2024, 04:50:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 3 » Пізнати Гуцульщину через вивчення діалекту
01:21:39
Пізнати Гуцульщину через вивчення діалекту
Днями в Івано-Франківську освітяни Прикарпаття провели круглий стіл з вивчення і популяризації гуцульського діалекту з участю директора інституту української мови НАН України доктора філологічних наук Павла Гриценка. Зустріч відбулась з ініціативи громадського об’єднання «Поклик нації» на чолі з Тарасом Боднаром, який уже не вперше порушує питання гуцульського діалекту, трактуючи його як «гуцульську мову».
В актовій залі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти зібралися вчителі, науковці, діячі, не байдужі до Гуцульщини загалом і до гуцульського діалекту зокрема. У семінарі взяли участь заступник начальника головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА Марія Мрічко, ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Зуб’як, представники Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника — директор інституту українознавства професор Василь Грещук і професор кафедри української мови Микола Лесюк, голова обласного комітету профспілки працівників культури і освіти Мирослав Габорак.
«Комунікація повсюдна. Тому і на Гуцульщині, і на Бойківщині, скрізь слід вивчати рідну говіркову стихію, знати її потенціал, її відображенння у писемних пам’ятках, у художній літературі, — зазначив Павло Гриценко, директор інституту української мови НАН України доктор філологічних наук. — Ми не розглядаємо діалект як внутрішню суперечність, ми не повинні заступати літературну мову діалектом, але знати його ми зобов’язані». Науковець наголосив, що Гуцульщина — це насамперед унікальна мова, а не лише банош, ліжники і трембіти, й проілюстрував свою доповідь досвідом Японії та Німеччини, де десятиліттями вивчають діалекти у школах, де є локальне радіомовлення, телебачення.
Колишній вчитель української мови, а нині сільський голова Криворівні Василь Зеленчук розповів журналістам: «Введення факультативу не повинно стати додатковим навантаженням для вчителя — має бути людина, яка справді це любить. Навіть серед присутніх сьогодні в залі дуже мало людей з Гуцульщини, а є й інші діалектиѕ» Василь Зеленчук нагадав, що навіть добру справу ніколи наспіх робити не слід: «Створення гуцульських словників — це як створення музеїв гуцульського діалекту, а популяризація все ж повинна бути живою». 
Розуміння проблеми, що стала причиною зібрання, в учасників круглого столу було різним. Гуцульська мова чи все ж діалект, основний урок чи факультатив, запровадження вивчення діалекту в школах чи просто запис носіїв діалекту на диски — усі ці запитання так і залишися відкритими. В одному все ж дійшли згоди: гуцульський діалект, як і весь гуцульський край, потребують детального дослідження, вивчення й активного обговорення.
Павло Гриценко закликав учителів приєднуватися до пізнання Гуцульщини і висловив сподівання, що його на Прикарпатті підтримають керівництво ОДА та громадські організації.
Ольга СУРОВСЬКА

Переглядів: 664 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024