П`ятниця, 29.03.2024, 08:53:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 9 » Пластикова реставрація
11:45:11
Пластикова реставрація
Чому власник антикварної крамниці в Івано-Франківську безкарно замінив старовинні вхідні двері у пам’ятці архітектури на сучасну металопластикову конструкцію?
Днями в «європейському» місті Івано-Франківську було видозмінено чергову пам’ятку архітектури. В будинку № 14 на вулиці Січових стрільців (неподалік від давньої кам‘яниці, в якій ще в лютому цього року через тривалий недогляд обвалилося перекриття між першим і другим поверхами), зникла парадна дерев’яна брама з різьбою, яка донедавна слугувала входом до антикварної крамнички «Старі речі». Тепер любителі старовини, навідуючись до магазину, де торгують предметами з минулого, перед тим, як опинитися серед старожитностей, проходять через сучасні металопластикові двері.
На змінений зовнішній вигляд пам’ятки архітектури звернув увагу депутат обласної ради Сергій Адамович, який у вівторок, 6 листопада, звернувся з цього приводу із запитом до начальника відділу з питань охорони культурної спадщини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради ігоря Панчишина.
«Враховуючи те, що вищезазначений будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення, а вхідні двері є невід’ємною частиною його екстер’єру, і до того ж самі по собі є мистецько і матеріально вартісними...  прошу розглянути це звернення по суті та вжити відповідних дій з метою перевірки вищезазначених фактів і прийняття відповідних заходів з метою дотримання чинного законодавства у сфері охорони культурної спадщини», — написав у своєму запиті депутат.
У розмові з журналістом «Галичини» головний пам’яткоохоронець міста І. Панчишин запевнив, що погодження на заміну давньої брами на металопластикові двері очолювана ним структура не давала. «Згідно з чинним законодавством будь-яке втручання в екстер’єр чи інтер’єр пам’ятки може відбуватися тільки після представлення реставраційного проекту й отримання погодження в органі охорони культурної спадщини, — повідомив І. Панчишин. — Зі слів власника антикварної крамниці, таке погодження він отримав в обласному підрозділі нашої служби. Куди поділися старовинні двері, мені з’ясувати ще не вдалося».
Начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк звернув увагу на те, що в Івано-Франківську порушення норм чинного законодавства у пам’яткоохоронній сфері, особливо під час заміни вікон та дверей, відбувається завжди і повсюдно. На його думку, це зумовлене тим, що міська влада не належно дбає про збереження пам’яток. «Сесія міської ради досі не прийняла рішення про відкриття рахунку, на який мали б надходити кошти від штрафних санкцій, накладених на порушників пам’яткоохоронного законодавства», — зазначив А. Давидюк, зауваживши, що сума штрафу за самовільне переобладнання пам’ятки могла б становити від 1 700 гривень і вище.
«У випадку з антикварною крамницею ми справді дали дозвіл на тимчасову заміну парадних дверей на металопластикові на той час, поки не буде проведено їх реставрацію», — повідомив начальник обласного відділу охорони культурної спадщини. За словами А. Давидюка, конкретних термінів на проведення реставраційних робіт не встановлено. Повідомити, коли саме старовинна брама повернеться на своє місце, він так і не зміг.  
Богдан СКАВРОН

Переглядів: 607 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024