Четвер, 25.04.2024, 13:36:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 28 » Подвижник на ниві краєзнавства
16:38:21
Подвижник на ниві краєзнавства

У відділі краєзнавчої літератури функціонує книжкова виставка-портрет „Геннадій Бурнашов: „Бо живу на українській землі”, присвячена 75-річчю від дня народження відомого історика-краєзнавця, письменника, публіциста, члена Національної спілки письменників України.

Геннадій Васильович Бурнашов народився 1936 року в м. Іртишськ у Казахстані. З травня 1946 р. проживає в Івано-Франківську, де після участі у Другій світовій війні поселилися його батьки. Закінчив історико-філологічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту (1965). Працював у педагогічних установах міста, в екскурсбюро, був заввідділом оргроботи і кадрів облради з туризму й екскурсій облпрофради (1965-1990). Він - автор чотирьох та співавтор двох десятків книг, документальних нарисів, багатьох краєзнавчих путівників, буклетів, численних публікацій у всеукраїнських, обласних та районних газетах і журналах. З 1990 р. перебуває на пенсії.

За літературну та історико-краєзнавчу діяльність став лауреатом краєзнавчих премій  ім. І. Крип'якевича (1996),  ім. І. Вагилевича (1999), літературної премії ім. І. Франка (2001) за книги „Полководець УПА", „Борітеся - поборете!" та публікацію „Не журися, червона калино" (журнал „Перевал" № 2-3, 2000).

Перший розділ виставки пропонує увазі користувачів творчий доробок автора,  видання якого розсекречують таємниці терору польських властей,  спецслужб СРСР, показують жахливі наслідки тоталітарних режимів та присвячені темі національно-визвольної боротьби українського народу за свою незалежну державу. Серед найвідоміших праць - книги публіцистики, написані у дусі високого українського патріотизму: „Борітеся - поборете", „Україна - над усе!", „Злочин більшовизму", „У бій, за волю!", „Ми - українці", „Біль пам'яті" „Таємниці злочинів століття" та ін.

На основі унікальних архівних документів, закордонних публікацій, спогадів учасників визвольного руху письменник відкриває нові цікаві факти з життя й діяльності славетних провідників українського націоналістичного руху Р. Шухевича („Постріли в Білогорщі", „Полководець УПА", „Операція коду не мала", „Лицар українського духу"), С. Бандери („Лицарі честі і чину", „Лицар великої Ідеї"), Ю. Тютюнника („Генерал-хорунжий Юрій Тютюнник", „Чекістська Справа № 39", „На сторожі інтересів України"), Є. Коновальця („Таємниця загибелі Євгена Коновальця"), С. Петлюри („Я повернуся..."), показує силу духу українських повстанців, їх відданість ідеї національно-визвольної боротьби. Причини й наслідки поразки Гуцульського повстання 1920 р. розкриваються у книгах „Повернення з пекла" та „Гуцульське повстання". Зацікавлять читачів і дослідження прозаїка про академіка В. Грабовецького, композитора Б. Кудрика, поетес Н. Попович та Марійку Підгірянку.

У другому розділі експонуються статті із збірників та довідкових видань, що глибше ознайомлять користувачів із життєвим шляхом та аналізом творчості ювіляра.

Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає Геннадія Бурнашова з ювілеєм і бажає міцного здоров'я, творчої наснаги, життєвих сонячних днів і довголіття.

А всіх краян запрошуємо переглянути книжкову виставку-портрет „Геннадій Бурнашов: „Бо живу на українській землі", щоб за допомогою творів письменника краще збагнути та усвідомити історію нашого народу.

* за інформацією ОУНБ


Переглядів: 686 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024