П`ятниця, 29.03.2024, 15:00:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 14 » Покарати винних та досягти гарантій: активісти розповіли, яким бачать майбутнє "Дністра"
18:43:19
Покарати винних та досягти гарантій: активісти розповіли, яким бачать майбутнє "Дністра"

Сьогодні, 14 квітня, відбулась пресконференція представників громади щодо умов звільнення колонади "Дністра".

Активісти пропонують організувати конструктивний діалог з усіма сторонами конфлікту та підписати з власниками будівлі гарантійний лист, інформує Фіртка.

Вони наполягають на розісклінні колонади, відновлення форми колон, ліквідації штучноствореного бетонного порогу, забезпеченні періодичного доступу представників громади до місця проведення цих робіт.

Наголошують на необхідності проведення експертної оцінки.

Від керівництва ОДА вимагають притягненні до відповідальності підписанта охоронного договору, та тих осіб, які мали б здійснювати контроль виконання умов цього договору.

Також наголошують на поверненні будинку історичного вигляду, що відповідає історичним ескізам.

Від керівництва міста вимагають активного включення у процес відновлення пам’ятки архітектури.

Експертну спільноту просять виробити механізм контролю над дотриманням умов охоронного договору. А також закликають представників громади до утворення інституції, яка б контролювала збереження пам'яток архітектури в історичній частині міста.

Крім того додають, що необхідна й експертна оцінка стану житлової частини будинку на вулиці Шевченка,1, який межує з готелем.

Павло Валько, мешканець будинку на Шевченка 1 стверджує, що проведені роботи в готелі нанесли шкоди іншій частині будівлі.

«Порушено дренажну систему. Ми бачили на власні очі. В нашому будинку кілька років тому підвали були почищені, зараз там вода. Порушена геометрія даху. Теж це треба дослідити і визначити хто в тому винен»,- каже Павло Валько.

Тому просить місцеву владу посприяти в тому, щоб була належна експертна оцінка і знайшли відповідальних.

«Дуже би хотілось, щоб влада теж прислухалась до громади. Виникають великі сумніви щодо фаховості тих досліджень, які були проведені. Чи були наукові дослідження? Ми мусимо це дослідити, щоб не була втрачена інша частина будинку. Будинок не був в аварійному стані. Це наклепи. Але щоб це не було голослівно, має бути експертна комісія, яка надасть експертні висновки», - додав Валько.

За словами активіста Віталія Пасенюка, з часів незалежності в Івано-Франківську через бездіяльність влади та відсутність контролю не вперше руйнуються пам’ятки архітектури.

«У нас були раніше такі випадки, але так склалось, що ні одна з тих подій не зібрала стільки громади, як ця колонада. Так сталось, що саме колонада зібрала мітинги, куди прийшли люди різних поколінь. На жаль, ми маємо досвід, що слова часто розходяться з дійсністю. Тому треба зробити так, щоб ця наша маленька перемога не перетворилась просто у пшик», - каже Віталій Пасенюк.

За його словами громада міста бачить, що мер і влада чомусь відсуваються і кажуть що відправили два листи, які чомусь повернулися.

«З іншого боку бачимо, що судитися роками беззмістовно.Тому пропонуємо виробити механізм, створити інституцію, яка буде в зародку душити подібні конфлікти.Ми хочемо, щоб місто від цієї маленької перемоги отримало якийсь результат – саме таку інституцію», - зазначив Віталій Пасенюк.

Ростислав Шпук додав, що проєкт мав відповідати закону.

«Якщо він не відповідає, то це є знущанням над пам’яткою архітектури.Але ми готові йти на компроміс розуміючи незворотність деяких процесів. Але для цього потрібна добра воля тієї сторони», - каже Шпук.

Володимир Гайдар наголосив, що важливо в процесі не заговорити питання.

Для цього три сторони мають працювати спільно: підприємці, фахівці і влада.

«Має бути усвідомлення, що це наша спільна спадщина, це не є когось одного», - додав Гайдар.

«Це питання впринципі збереження спадщини в Україні. Це не лише для того, щоб запустити туриста.Має бути державницький підхід, але якщо його нема, то хоча б загальноміський», - каже Гайдар.

Також він нагадав, що франківські архітектори фактично відмовились від співпраці з готельєром, і тоді за проект взялися фахівці з іншого міста.

«Памятки історичної спадщини належать громаді, а власнику делеговано нею опікуватись. В разі якщо він порушує її вигляд то держава може позбавити його власності.», - відмітив Ростислав Шпук.

Проте він визнає, що здерти, щоб повернути все до попереднього стану уже не вийде.

«І якщо все-таки не вийде повернути це все до попереднього стану з очевидних причин, то наступна реставрація другої частини будинку може бути таким цікавим прикладом, щоб розуміти, яким все-таки будинок був насправді», - додав Гайдар.

Нагадаємо, вчора власники «Дністра» повідомили, що підколонний простір буде збережено вільним, а вітрини – демонтовано.

Нещодавно мешканці міста вийшли на протест. Вони прийшли на вулицю Шевченка, щоб відстояти колонаду готелю «Дністер».

Також, нещодавно франківський готельєр та ресторатор Мирослав Бойко разом з дружиною Надією Левшаковою та донькою Маргаритою запросили місцевих журналістів оглянути готель «Дністер», навколо якого тривають палкі дискусії вже не один тиждень. Зокрема зазначили, що готові піти на компроміс, якщо цього вимагатиме громада міста. Проте, якщо справа дійде до суду, то власники "Дністра" впевнені у своїй перемозі.


Переглядів: 137 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024