Четвер, 25.04.2024, 08:33:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 18 » Постарів, щоб помолодіти... Гошівський монастир з новою «метрикою» заспіває новими дзвонами
15:50:11
Постарів, щоб помолодіти... Гошівський монастир з новою «метрикою» заспіває новими дзвонами
...Під дахом монастирської дзвіниці, яка виконує історично ще й господарську функцію — слугує водонапірною вежею, кипить робота — майстри готують надійне кріплення для нових дзвонів.
Отець Вінкентій (Слободян) чину Святого Василія Великого:
— Ми дату заснування монастиря змінили — з 1570-го на 1509 рік — з огляду на те, що віднайшли документи, в яких відомий український історик іван Крип’якевич подає 1509 рік як згадку про наш монастир. Дослідник добув ці документи у Вільненському соборі (Литва), де свого часу відбувався відомий церковний синод, який запровадив зміни до певних монастирських правил. Зокрема, йшлося про правила ідіотрії — заборону монахам самовільно переходити з одного монастиря в інший. Такі самовільні переходи монахів зі збіднілих монастирів у більш заможні спричинилися свого часу до занепаду деяких монастирів. Тож ті монастирі, які підтримали таку заборону, ввійшли до відповідного списку-реєстру, де зафіксовано і Гошівський монастир на Ясній Горі. Звісно, 1509 рік не є датою заснування монастиря, але наразі — датою найдавнішої писемної згадки про нього. Донедавна такою датою ми вважали 1570 рік, тому що спиралися на одну з грамот із монастирського архіву, котра належала воєначальникові польського короля, який робив фундацію Гошівського монастиря. Думали, що йдеться власне про заснування монастиря, а виглядає, що це була дата фундації  нових, замість зруйнованих, будівель церкви чи монастиря.
— У серпні Ясна Гора заспіває новими дзвонами?
— Так, 5 серпня минає 275 років з часу перенесення чудотворної ікони матері Божої в Гошеві до монастирської церкви Преображення Господнього з благословення митрополита Київського і Галицького Атанасія Шептицького. На честь цього ювілею ми у Голландії виливаємо дев’ять дзвонів. Найбільший, так би мовити, «ювілейний» дзвін із зображенням чудотворної ікони Матері Божої з Ясної Гори і зазначеною датою її перенесення важитиме 2 т 300 кг, і його посвятять та  встановлять на нашій дзвіниці. Бо монастир не має дзвонів — щось забрала свого часу Австрія, а решту — совітська влада. На посвячення головного дзвону прибудуть митрополит Івано-Франківський архієпископ Володимир Війтишин та Апостольський нунцій в Україні архієпископ Томас-Едвард Галліксон. А кожен, хто 5 серпня буде на Ясній Горі, зможе почути ще й унікальний концерт небесних мелодій, які музиканти виконають на дзвонах-карильйонах (музичному інструменті, що є набором точно налагоджених дзвонів з механічним керуванням. — Авт.).
Біля підніжжя Ясної Гори в селі Гошеві на Долинщині вже можна побачити на інформаційному придорожньому банері нові метричні дані про дату заснування монастиря Преображення Господнього УГКЦ отців василіян — 1509 рік. Це означає, що завдяки багаторічним старанням церковної влади, науковців і краєзнавців духовна святиня Прикарпаття  офіційно постаріла на 61 рік. Нагадаємо, що донедавна офіційний час заснування монастиря датувався 1570 роком. А з 5 серпня — в часі 275-річчя перенесення чудотворної ікони Матері Божої на  Ясну Гору, що в Гошеві, Преображенський монастир ще й заспіває новими дзвонами — тимчасові електронні піснеспіви поступляться живій мелодії від голландських майстрів-ливарників.
Ігор ЛАЗОРИШИН

Переглядів: 520 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024