Субота, 20.04.2024, 16:46:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 26 » «Постать Твоя нам як мур!». Наш земляк Романчук Юліан – педагог, громадський діяч, політик. До 175 – річчя з дня народження
20:01:23
«Постать Твоя нам як мур!». Наш земляк Романчук Юліан – педагог, громадський діяч, політик. До 175 – річчя з дня народження
24 лютого 2012 року виповнюється 175 років з дня народження відомого в Австро-Угорській імперії громадського діяча та політика Юліана Романчука. Його 90-літній життєвий шлях був досить тернистим, але впродовж багатьох років своїми діями він ствердив себе, як провідник українців Східної Галичини. Постать Ю.Романчука є невід’ємною від змагань галичан за людські права та політичні свободи в другій половині ХІХ – початку ХХ століть. Сучасники Романчука давали йому нерідко полярні оцінки, але при цьому надавали його особі визнання. Василь Стефаник відгукувався про нього, як про «…найчеснішого і найпрацьовитішого провідника українського народу…». У вірші з нагоди 80 – ліття Романчука, який був написаний Климом Поліщуком, про ювіляра говорилося «Постать Твоя нам як мур!». Він зустрічався з цісарями Австро-Угорської імперії Францом – Йосифом І та Карлом І, був знайомим з митрополитом Андреєм Шептицьким, Михайлом Грушевським, Лесею Українкою, Оленою Пчілкою, Миколою Аркасом, Михайлом Коцюбинським та багатьма іншими діячами українства.

Мабуть, не випадково він народився на теренах колишньої княжої столиці Галицько-Волинського князівства. Він побачив світ тут, де кількома століттями раніше, розвивалася і становилася державність, яка вистояла і збереглася в буремні роки боротьби зі східними та західними завойовниками. У Крилосі народився творчий геній того, який обрав три основні напрямки свого життя: просвітництво, громадську працю та політичну діяльність.
Народившись у вчительській родині, він впродовж свого життя дбав за освіту інших. В складних умовах тогочасної системи освіти, Юліан Романчук 37 років відпрацював, як викладач гімназії. Ним підготовані підручники «Читанка для низших кляс середніх шкіл» та «Руська читанка для четвертого класу народніх шкіл».
У громадській ділянці Ю.Романчук є співзасновником ряду організацій, які успішно проводять свою діяльність до сьогодення. Це – «Просвіта» та Наукове товариство імені Шевченка. Ним редагувалися видання, які виходили під грифом даних інституцій. Відомий Романчук і на полі журналістики – як творець часописів «Батьківщина» та «Діло».
Багато сил та енергії віддано ним у політичній боротьбі. З 1885 року він очолює Народну раду, яка вимагала національну автономію для українців Східної Галичини. Будучи послом до галицького сейму, Романчук наполягає ввести українське шкільництво у містах. Активна позиція Романчука під час його посольської діяльності у 1883 – 85 рр. постійно блокувалася представниками влади, яку на місцях представляли поляки. Бажаючи знайти порозуміння з урядовими чинниками, він стає одним з творців «нової ери» - яка полягала в лояльному ставленні до влади, але одночасно передбачала врахування інтересів українців. Це відобразилося у словах його виступу: «Хочете згоди, то ми до згоди все готові, коли хочете боротьби – ми піднімемо боротьбу!». За свою позицію, Романчук не отримав підтримки певної частини громади, був критикований Іваном Франком. Згодом, політика влади призвела до розчарування Романчука щодо «нової ери».
Уроженець Крилоса очолював одну з найпотужніших партій Галичини: Національну – Демократичну. Більше двох десятків літ Ю.Романчук представляв інтереси українців у імперському парламенті у Відні (1891-1897; 1901-1918), а в окремі роки очолював українських послів (1907-1910, 1916-1917). У жовтні 1910 він вперше, як українець, був обраний віце-президентом палати послів.
У тяжкі роки Першої світової війни Ю.Романчук допомагав землякам, як голова Українського Допомогового Комітету. З проголошенням державності на західноукраїнських землях (1918) його було обрано членом парламенту ЗУНР, саме перед ним склали свою присягу члени Державного Секретаріату ЗУНР.
З польською окупацією Ю.Романчук своїм авторитетом продовжує впливати на культурне, громадське та політичне життя українців; перед ним у 1923 р. на площі св. Юра у Львові складають присягу на вірність українській державності тисячі галичан.
Помер Ю.Романчук 22 квітня 1932 р. у м. Львові. Трьома головними принципами свого особистого життя Романчук називав: І. Принцип поступу – за жодну ціну не стояти на місці, безупинно йти вперед; ІІ. Об’єднання всіх сил, які можуть послужити народній справі; ІІІ. Активність. Не вільно закладати рук ні на хвилю, а братися за кожну, хоч би найчорнішу працю.
Для нас, його земляків, окремі тези проголошені ним в різні періоди життя видатного політика, є актуальними досі. Зокрема: «…не можна любити невидимого Бога, коли не любиться видимого ближнього…», «…нагальною потребою є розбурхання в широких колах суспільности самопосвятного ідеалізму та активності…», «…український рух не потребує і не сміє зупинятися, він не повинен замерзнути, занепад не сміє, не може бути… мусить тільки форма руху змінитися, але рух сам може і повинен навіть ще сильніший стати, по сему закону природи, що напір викликає відпір. Житє і рух народний може проявлятися в таких формах, що ніякий утиск, ніякий деспотизм негоден його зупинити…».
Чемеринський Андрій. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 1735 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024