Субота, 20.04.2024, 08:56:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 17 » Повернення Матері Божої Ласкавої
14:43:18
Повернення Матері Божої Ласкавої
Празник Покрови Пресвятої Богородиці цього року став подвійним святом для парафіян кафедрального собору Святої Покрови Української Автокефальної Православної Церкви м. Івано-Франківська. Адже в день свого храмового свята — 250-річчя освячення храму і віддання парафіян під опіку Пресвятої Богородиці — до храму повернулася його найважливіша святиня — копія ікони Пресвятої Богородиці Ласкавої Станиславівської.
Точна дата написання ікони Станиславівської Матері Божої Ласкавої невідома. За висновками експертів, образ написав іконописець Даниїл  на зламі ХVI-ХVII століть як копію Ченстоховської Богородиці для секретаря вірменської гміни Донінга. Саме Донінг першим зауважив сльози на обличчі Богоматері і зцілився. Відтак ікону віддали до храму. Завдяки чудам оздоровлення, які отримували шанувальники плачучої Богородиці, ікону було названо Ласкавою. Понад 200 років ікона перебувала в соборі і дарувала людям зцілення. Нині чудотворний образ Станиславівської Матері Божої Ласкавої перебуває в костелі Святих апостолів Петра і Павла м. Гданська (Польща). Туди її вивіз  у 1946 році останній парох Вірменської церкви отець Казимир Філіп’як, рятуючи святиню від знищення більшовицькою владою.
В середині 90-х років минулого століття в підвалах церковної споруди було знайдено обдертий від позолоти каркас, оклад якого відновили за фотографіями, що збереглися з часу коронування ікони в 1937 році. Копію образу встановили на її колишнє місце — між банями на фронтоні собору. Після цього було здійснено кілька спроб повернення самої чудотворної ікони до рідного храму. Для цього було споряджено представників громади до міста Гданська до станиславівської святині. Велися перемовини про те, щоб хоча б на тиждень — у період традиційного триденного відпусту, який був встановлений ще 1870 року, Станиславівська Матір Божа Ласкава повернулася до свого рідного храму, та польська сторона відмовилась це зробити. Поляки дуже дорожать цим образом, біля якого й донині відбуваються чудесні зцілення. Отож після кількаразових невдалих перемовин було вирішено намалювати копію чудотворної ікони, але до того ще не бралися, бо закінчували реставрацію храму. І ось сталося чудоѕ
У травні цього року, коли майстри взялися розбирати піддашшя собору, відбираючи матеріали, які ще могли  згодитися, та виносячи непотріб, один із них вийняв з купи матеріалів дві старі дошки з рештками якогось живопису. «Дошки були геть почорнілі, — розповідає голова церковної управи Петро Глухій. — Тож я надумав їх почистити, залевкасити і використати для іконопису. Звісно, вибрав ту, що краще збереглася. Зробив перший змив і оторопів, втративши дар мови: просто на мене дивилася Богородиця. Лик Матері Божої Ласкавої був настільки впізнаваний, що не виникло жодних сумнівів — це Її образ».
Те, що знахідка є копією ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської, визнав  керуючий Івано-Франківською єпархією УАПЦ митрополит Галицький Андрій і це підтвердили науковці Національного музею російського мистецтва м. Києва. Після того, як професійні реставратори відновили образ,  було встановлено приблизну дату його написання — початок ХVIII ст.
Віруючі губляться в здогадках: як так сталося, що ікона перебувала в церкві і десятиліттями не привернула нічиєї уваги. Але факт залишається фактом — ікона Матері Божої Ласкавої була в храмі і чекала свого часу.
Отож урочистості з нагоди храмового празника Покрови Пресвятої Богородиці розпочалися з чину прославлення образу Матері Божої Ласкавої Станиславівської, який звершив митрополит Галицький Андрій у співслужінні численного кліру івано-Франківської єпархії УАПЦ.  По завершенні чину владика Андрій закцентував увагу усіх присутніх на торжествах, що повернення й освячення цього образу відбулося рівно через 10 років після того, як саме на Покрову 2002 року Божого за молитвами  духовенства і віруючих усіх традиційних християнських конфесій місто Івано-Франківськ та всіх його жителів було віддано під опіку Пресвятої Богородиці.
Хіба то не промисел Божий для жителів нашого міста, що у храмі, де кілька десятиліть за часів радянської влади був музей атеїзму, збереглася неушкодженою копія чудотворної ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської.
Тож під час святкової Божественної Літургії численна громада парафіян та гостей щиро возносила подячні молитви Господеві та Матері Божій за їхню опіку і чудо віднайдення святині, молитви-благання за жителів міста і весь український народ, а також за упокій фундаторів і будівничих храму  та героїв — воїнів УПА, 70-та річниця створення якої припадає саме на 14 жовтня. По закінченні Літургії відбулися вручення пам’ятних медалей «Свята Покрова» жертводавцям і парафіянам храму, водосвятний молебень та хресний хід довкола храму з прославленою іконою й читанням чотирьох Євангелій.
Отож віднині кожна віруюча людина зі зболеною душею та зраненим серцем зможе прикластися до ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської, подивитися в Її лагідні очі, висловити перед нею всі свої жалі і скорботи. Вона почує усіх, бо Вона — ласкава Мати усіх християн.
Марія ОСАДЧУК

Переглядів: 666 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024