Середа, 24.04.2024, 07:24:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 18 » Повстанськими стежками Косівщини
15:31:01
Повстанськими стежками Косівщини
Найвагомішою вартістю нації є ті, які покликані слугувати її оборонцями. А народ, який у такий важкий час зумів виховати героїв, героїв ОУН-УПА, - такий народ ніколи не пропаде.
Це історія нашого краю, про яку молодь повинна знати…
13 жовтня 2011 року за сприяння головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації на теренах Косівщини проходила обласна молодіжна експедиція «Повстанськими стежками». Її учасниками були переможці та призери обласної науково-пізнавальної програми «Чорний ліс», що цього літа відбувалась у с. Саджава Богородчанського району. Косівський район був обраний не випадково. Адже, почесне друге місце у «Чорному лісі» вибороли представники саме нашого району – команда «Горяни».
На межі Коломийського та Косівського районів учасників обласної експедиції урочисто зустріла делегація від нашого району, очолювана заступником голови районної державної адміністрації Совіздранюком В.Я.
Програма молодіжного заходу була насичено змістовною. Екскурсію для молодих патріотів проводив керівник гуртків Косівської філії ОДЦТКУМ, керівник команди «Горяни» Ласитчук Ю.М.
Учасники заходу, поклавши квіти, вінки і запаливши свічку пам’яті, віддали шану воїнам УПА біля пам’ятника членам ОУН с. Стопчатова, розстріляним і замученим у катівнях НКВД і ГЕСТАПО; біля Меморіалу борцям за волю України і пам’ятника Юрію Долішняку, сотенному «Білому», що у с-щі Яблунові.
Та найбільш запам’ятається молодим людям розповідь командира відділу 21-го тактичного відтинку УПА «Гуцульщина» - Мирослава Симчича (псевдо – Кривоніс).
Мирослав Васильович натхненно розповідав про день 15 січня 1945 року, який увійшов в історію під назвою «Рушірський бій», вирішальний переможний бій сотень УПА з московськими окупантами за повстанську столицю с. Космач.
Його розповідь не залишила нікого байдужим, надто вже реалістично поставали картини повстанського бою перед очима юних слухачів. А їх зібралось тут чимало, бо до учасників експедиції приєднались учні Космач-Рушірської школи, а також о. Василь Струк, який на початку благословив присутніх та прочитав молебень до Божої Матері за щасливу долю нашої України.
По дорозі до Косова експедиція зупинилась у с. Пістинь, де її учасників гостинно вітали у садибі Святого Миколая. Переважна більшість молоді побувала у маєтку вперше, тому невеличка екскурсія, яку провели тут працівники НПП «Гуцульщина», справила на них незабутнє враження. А Святий Миколай за добрі вчинки завчасно нагородив всіх присутніх солодкими гостинцями.
Насамкінець учасники молодіжного заходу «Повстанськими стежками» відвідали музей визвольних змагань Косівщини.
Подібні експедиції проводяться щороку. Вони  мандрують різними районами Івано-Франківщини, відкриваючи молоді нові сторінки історії героїчного минулого краю.
Хотілося б подякувати дирекції Стопчатівської ЗОШ І-ІІІ ст., відділу культури та туризму райдержадміністрації, НПП «Гуцульщина», Косівській філії ОДЦТКУМ за розуміння і сприяння у проведенні такого необхідного для молоді пізнавального заходу.
Олександра ШИНДРО
головний спеціаліст сектору у справах сім’ї, 
молоді та спорту Косівської райдержадміністрації

Переглядів: 627 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024