Четвер, 25.04.2024, 23:38:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 14 » Презентація книги «Українські подорожі: західноукраїнська мемуаристика перших десятиріч ХХ століття.Спогадова праця Осипа Назарука "Венеція"
21:40:42
Презентація книги «Українські подорожі: західноукраїнська мемуаристика перших десятиріч ХХ століття.Спогадова праця Осипа Назарука "Венеція"
13 грудня 2017р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги доктора філологічних наук, доцента, професора кафедри педагогіки та психології Івано-Франківського ОІППО Марії Романівни Федунь «Українські подорожі: західноукраїнська мемуаристика перших десятиріч ХХ століття. Спогадова праця Осипа Назарука «Венеція. Катедра Святого Марка. Палата Дожів».

Модератор презентації Христина Гафійчук, учениця загальноосвітньої школи № 11, представила присутнім гостю, доктора філологічних наук, доцента, професора кафедри педагогіки та психології Івано-Франківського ОІППО, автора-упорядника книги «Українські подорожі: західноукраїнська мемуаристика перших десятиріч ХХ століття. Спогадова праця Осипа Назарука «Венеція. Катедра Святого Марка. Палата Дожів»» Марію Федунь.
У презентованій книзі піддається рецензії західноукраїнська подорожня література перших десятиріч ХХ століття. Зроблено загальний огляд її масиву, проаналізовано поетику, подано коментар до видання Осипа Назарука «Венеція. Катедра Святого Марка. Палата Дожів» та запропонований до уваги читачів текст цього видання. Предметом уваги в дослідженні політологічні візії письменника-галичанина, його белетристична вправність.
Марія Федунь зазначила, що присвятила свій внесок в українське літературознавство, йдучи за Шевченковим заповітом, мертвим і живим: своїм батькам, своїм онукам та усім землякам-українцям. Як планує дослідниця, це видання – перша ластівка з подорожнього письменства України.
Багато теплих, щирих слів на адресу автора-упорядника та її книги прозвучало від голови обласної організації НСПУ Євгена Барана, кандидата наук з державного управління, педагога, науковця, управлінця (м. Калуш) Лідії Максим`як, колег з Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти: старшого викладача кафедри педагогіки та психології Світлани Сміх та викладача кафедри теорії та методики навчання Володимира Шумея, вчителя української мови та літератури ЗОШ № 28 Оксани Туранської та інших.
Людмила Бабій, директор обласної бібліотеки, привітала Марію Федунь з виходом книги та побажала натхненної праці з впорядкування та видання нових творів наших краян.
Приємним подарунком для презентантки та гостей заходу стали музичні номери у виконанні учнів загальноосвітньої школи № 11.
Марія Романівна щиро подякувала усім, хто завітав на цю зустріч, а також подарувала читачам бібліотеки свою книгу. Після завершення зустрічі усі бажаючі могли придбати книжку з автографом автора-упорядника та зробити фотографію на пам’ять.

Біографічна довідка
Марія Романівна Федунь (дівоче прізвище Русак) народилася на Тернопільщині в с. Горожанка Монастириського р-ну (1957). Дитячі та юнацькі роки минули в м. Івано-Франківську, де з відмінними успіхами закінчила середню школу № 15 (1974) та з відзнакою філологічний факультет (спеціальність «українська мова і література») Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника (1978). Була рекомендована до аспірантури.
Перші наукові спроби здійснювала студенткою, а пізніше здобувачем кафедри української літератури Прикарпатського університету імені Василя Стефаника під керівництвом науковців, професорів Л. М. Кіліченко та В. Т. Полєка, літературознавця, критика, голови Івано-Франківської обласної спілки письменників – Є. М. Барана. На спеціалізованій раді Прикарпатського університету імені Василя Стефаника захистила кандидатську дисертацію зі спеціальності 10.01.01 – українська література на тему: “Українська мемуаристика в Галичині кінця ХІХ – початку XX століття: жанрово-стильові особливості” (2001). Захист докторського дисертаційного дослідження на тему: «Поетика західноукраїнської мемуаристики першої половини XX століття» зі спеціальності 10.01.01 – українська література відбувся на засіданні спеціалізованої вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка (2013).
Працювала вчителем української мови та літератури, заступником директора з навчально-методичної роботи в загальноосвітніх школах № 14, 21, 15 м. Івано-Франківськ, асистентом кафедри української мови Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, завідувачем кафедри видавничої справи та редагування, доцентом Івано-Франківської філії ВМУРоЛ «Україна», доцентом таких кафедр Івано-Франківського ОІППО: теорії і методики гуманітарної освіти, теорії та методики навчання, менеджменту та освітніх інновацій. У період 2007-2010 рр. – докторант кафедри української літератури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
Має у своєму доробку дві монографії, три навчально-методичні посібники, три наукові видання, більше 100 наукових статей, низку публікацій у періодиці. Член НТШ (2006). Академік Української академії акмеологічних наук (2009). Виступала з науковими розвідками на шістдесяти конференціях і трьох Міжнародних конгресах, одному науково-культурологічному семінарі. Автор і керівник експериментально-дослідної роботи регіонального рівня «Українознавчий аспект у процесі використання мемуаристики на уроках літератури та позакласній роботі в загальноосвітніх навчальних закладах», науково-методичного проекту «Літературне Опілля».


Переглядів: 369 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024