П`ятниця, 29.03.2024, 14:53:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 7 » Пригоди льокаторів
20:12:39
Пригоди льокаторів

За Австрії та Другої Речі Посполитої мешканці Стани­славова в основному жили в орендованих помешканнях, адже нерухомість у місті була дуже дорогою – пише “Західний кур’єр”.

Таких квартирантів тоді називали льокаторами, і їхні стосунки з господарями помешкання не завжди складалися бездоганно, та й проживання в орендованій оселі часто було пов’язане з різними несподіванками. Так, у 1902 році в суді розглядався процес, під час якого місцевий купець заскаржив власника нерухомості через те, що орендоване помешкання було рясно заселене комахами – тарганами, блощицями і мурашками.

Своєю чергою, власник помешкання звинувачував льокатора, що це з його вини завелися комахи, бо він не підтримував чистоту в оселі. Врешті-решт суд присудив, що льокатор мусив сплатити половину коштів за оренду і переселитися до готелю за рахунок власника квартири на той час, поки квартиру не очистять від комах.

У 1935 році прикра несподіванка сталася ще з одним станиславівським льокатором, паном Станіславом Р. Він хотів полагодити дошку в підлозі орендованого помешкання і помітив, що під підлогою лежить якийсь пакунок. Зірвавши дошку, він дістав його і мало не вмер з переляку: в пакунку знаходився скелет дитини. Перестрашений льокатор звернувся до поліції, яка розпочала відповідне розслідування.

В 1927 році власник помешкання на вул. Седельємаєрівській (тепер вул. Гузара) не зміг виграти процес проти своєї льокаторки і законно виселити її з помешкання, бо незадовго до цього був прийнятий закон про захист прав льокаторів. Але господар знайшов спосіб розправитися з небажаною квартиранткою: за її відсутності він прийшов до помешкання, сокирою розвалив одну зі стін, поламав меблі та побив увесь посуд. Заставши у помешканні повний розгром, льокаторка звернулася до поліції. Справу прикрого господаря було передано до суду.

Газета «Кур’єр станиславівський» від 6 червня 1902 року, 23 січня 1927 року і від 20 жовтня 1935 року.
 

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 157 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024