Четвер, 25.04.2024, 03:39:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 10 » Прикарпатська родина облаштувала у старовинній хаті музей бойківської культури
18:52:02
Прикарпатська родина облаштувала у старовинній хаті музей бойківської культури

Колекцію речей бойківської культури у 130-річній хаті облаштувала родина Лучківих. Помешкання перенесли за дев’ять кілометрів зі села Старий Мізунь, що у Вигодській громаді.

Кореспондентам Суспільного Карпати власниця будинку Оксана Лучків розповіла, що колись у цій хаті жила родина її чоловіка. Приміщення частково вдалося відновити.

На все витратили приблизно три роки, і за цей час повністю облаштували дві кімнати. Оксана Лучків каже, що все в будинку розставляють відповідно до розповідей її свекра, який до шести років жив у цій хаті.

"Цей будинок частково згорів. Коли ми хату переносили, то кожному брусу, який ми знімали, давали цифру, букву і так перевозили. Частина з них була трухлява, ми його замінили. Всередині в будинку вже все ляпано, білено. Все нове і відновлене. Будинок збирали десь пів року", ‒ розповідає Оксана Лучків.

Родина Лучківих презентує старовинні бойківські речі: одяг, картини, багато було образів. Їх допомагали зібрати односельці. Долучилися до облаштування близько сотні людей. Найбільше тут вишиванок - понад 20 експонатів. Серед вишиванок ‒ найбільше з місцевими орнаментами. З інших областей не завозили жодних експонатів.

"Дещо давала родина з Вишкова. Переважна більшість ‒ з наших сіл, Вигодського куща", ‒ додала жінка.

Оксана Лучків каже, що проблеми були із пошуком одягу. Все через те, що раніше одяг та речі ховали у труни з померлими.

"Усі камізельки, усі спідниці, вони називалися колись, якщо не помиляюся, ряндами, ‒ все пішло в труну із загиблими. Колись костюми були ткані, вишиті. Мало старовинного взуття, нам вдалося знайти тільки дві пари. Колись чоловіки носили штани галіфе, подібні, як були у німців, але їх немає. Зараз ми їх шукаємо. Я знайшла старовинну викройку, тому, думаю, що будемо просто їх шити. На манекен важко знайти щось старовинне", ‒ зазначила Оксана Лучків.

З часом туристи у цьому музеї зможуть фотографуватися у старовинному бойківському вбранні. У хаті в розібраному вигляді є ткацький верстат. Якщо його зібрати, то на ньому ще можна працювати.

"Є жінка, яка знає, як його скласти. Плануємо його привести у робочий вигляд, щоб люди могли приїхати і спробували, як ткали в давнину. У нас для цього є все ‒ шерсть, нитка", ‒ зауважила Оксана Лучків.


Переглядів: 148 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024