Четвер, 25.04.2024, 11:10:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Серпень » 19 » Про цей музей на Прикарпатті майже ніхто не знає
17:56:42
Про цей музей на Прикарпатті майже ніхто не знає

Корнелій Карп’юк, поціновував старовини із Жукотина Коломийського району, зібрав у своїй господі більше півтисячі старовинних речей.

Живе чоловік у хатині під лісом. Біля господи — криниця з журавлем. Із неї, коли посуха, півсела воду набирає. Люди кажуть, що це Корнелій якісь примовки знає, що така добра студениця. На подвір’ї— власноруч зроблена майстровитим чоловіком гойдалка-колисанка. У хаті — справжній музей, розповідає в соцмережі журналіст Анна-Сабіна Ружицька.

Старовинні речі — всюди: тут кількадесят вишитих сторічних сорочок, кожухи, кептарі, свити-петики, давні праски, ліхтарі, прялки, повісмо, куделі, тарілки, книги, картини, вишиті подушки, килими, бочки, старовинний посуд, монети. У повітці — гордість пана Корнелія: 300-річні жорна. Сільський колекціонер, який ще ходить всюди босоніж, розповідає:

«Коли їх зробили, я не знаю, але бабця, в якої я їх взяв, казала, що ці жорна панщину пам’ятають. Я історію добре вчив, знаю, що панщини на наших землях не стало у 1848-ому. Тобто вони старші, їхній вік — понад 200 років. Та й дерево давнє, каміння сточені, от я і «визначив» їм приблизний вік».

Старовинні речі чоловік купляє за невеликі гроші, дещо йому дарують, дещо вимінює на…свою працю, дещо навіть на смітниках знаходив і прав, чистив, реставрував. Назву кожної речі та її вік «на око» колекціонер записує у великий зошит. Мовить, що має більше 500 речей, точну цифру називати не хоче і ще й не пише, де і в кого що придбав чи знайшов.

За фахом сільський збирач старовини будівельник та водій, працював на машинобудівних заводах у Запоріжжі та Коломиї, грав у сільському вокально-інструментальному ансамблі «Жуки», багато виступав, на гітарі грає й досі, Нині чоловік багато працює, читає і цікавиться історією краю. Лише передати знання та колекцію—нема кому: із родини—лише двоє дітей у світах. Односельцям байдуже. Пан Карп’юк каже, що радо віддав би частину своєї збірні селу, але музею у Жукотині — нема. Тобто він є, але в місцевому будинку культури зараз ремонт, і старовинні речі гамузом стоять серед пороху та фарби. Місцевий війт Михайло Івасютин пообіцяв, що такого безладу не буде, і старовину заберуть. Знайдеться місце старим речам і в ошатній бібліотеці. Але колекціонер думає, чи віддавати речі навіть на виставку. Насамкінець запрошує у свій музей, про який ніде не написано і майже ніхто не знає. Зате за екскурсію, цікаві розповіді та смачний трав’яний чай грошей чоловік не бере.


Переглядів: 342 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024