П`ятниця, 19.04.2024, 21:35:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Листопад » 8 » Про історію державотворення в Україні розповіли на виставці «На шляху до Соборної України»
19:27:27
Про історію державотворення в Україні розповіли на виставці «На шляху до Соборної України»

Сьогодні в рамках книжкового форуму «Сторінками української книги» у фортечній галереї «Бастіон» відкрилася тематична виставка архівних матеріалів до 100-річчя ЗУНР та 100-річчя Акту Злуки «На шляху до Соборної України».

Начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Володимир Джигіта наголошує: «Ми повинні вивчати та пам’ятати історичні шляхи створення української держави. Сьогодні на виставці представлені документальні відображення України. Акт об’єднання українських земель в одній державі – це здійснення мрії багатьох поколінь українців мати єдину незалежну державу».

Експозиція представлена документами, які відображають державотворчу діяльність уряду Західноукраїнської Народної Республіки, пресою, що публікувалася у той період, та світлинами з колекції інформаційних матеріалів для населення того часу.

Серед збережених матеріалів провідне місце займають «Збірка законів, розпорядків та обіжників», проголошених Державним Секретаріатом Західної Української Народної Республіки, відозви повітової ради УНР в Станіславові про встановлення української влади в повіті та інші оригінали архівних документів.

Зауважимо, окрему групу джерел із вивчення діяльності ЗУНР становлять періодичні друковані видання «Народ», «Покутський вісник», «Товмацькі вісти», «Нове життя», «Станиславів», «Надністрянські вісті», які висвітлюють державотворчі процеси та повсякденне життя повітів Станілавівського воєводства.

Найбільший обсяг джерел представлений документами про відзначення річниць проголошення ЗУНР, а також переліком справ про антиукраїнські репресії органів польської окупаційної влади. Серед них - й відозва ОУН з приводу святкування річниць проголошення ЗУНР, злуки ЗУНР і УНР, списки осіб польської національності, які співпрацювали з українською владою у період ЗУНР, листування з міністерством внутрішніх справ про діяльність президента ЗУНР Євгена Петрушевича, протоколи допиту вчителів Рогатинської окружної шкільної ради, що склали присягу на вірність ЗУНР.

Отже, всі, хто цікавляться історією становлення молодої української держави, мають змогу побачити оригінали історичних документів у фортечній галереї «Бастіон» в рамках виставки-презентації «Сторінками української книги», організованої обласною державною адміністрацією.


Переглядів: 252 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024