П`ятниця, 29.03.2024, 17:22:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Червень » 8 » Ректор Івано-Франківського університету нафти й газу погодився повернути історичні двері у пам'ятку, де раніше встановив пластикові
20:55:06
Ректор Івано-Франківського університету нафти й газу погодився повернути історичні двері у пам'ятку, де раніше встановив пластикові

Старовинні двері, що їх зняли з пам'ятки на Шопена, 1, відреставрують і поставлять назад. Таке стало можливим завдяки проекту франківчанки Марії Козакевич, координаторки ініціативи ФранківськЯкийТребаБерегти. Її проект з реставрації цих дверей грантом підтримала платформа "Тепле місто".

Реставрація автентичних дверей у будинку на Шопена, 1, який є пам'яткою архітектури у Франківську (№404-іф у зведенні пам'яткок), став переможцем п'ятої, літньої, хвилі міських грантів від об'єднання "Тепле місто".

На цей час у будинку на Шопена, 1 розташований навчальний корпус Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Кілька років тому старовинні двері за розпорядженням ректора університету та зі згоди головного архітектора міста замінили на пластикові.

Ініціатори проекту з'ясували, що історичні двері зберігаються в господарському приміщенні вишу. І запропонували ректору їх відреставрувати й повернути назад у будинок. На умовах співфінансування Євстахій Крижанівський прийняв таку пропозицію.

"Команда проекту поставила собі завдання показати практичний приклад бережного ставлення до старовинних архітектурних елементів, зокрема молодим людям, студентам, які навчаються у цьому університеті", – розповіла на представленні проекту координаторка ініціативи#ФранківськЯкийТребаБерегти Марія Козакевич.

"Тепле місто" підтримало проект з реставрації старовинних дверей в пам'ятці архітектури 1904 року на вул. Шопена, 1 сумою в 15 000 грн.

Марія Козакевич розповіла, що робота вже почалася. Двері з господарського складу університету переїхали до реставраторів. З них вже зняли фарбу, провели обміри і взялися за відновлення дерев'яної частини. В планах – реставрація ковки та металевих елементів і вітражів.

За словами організаторки реставрації, на цей час в роботі з відновлення знаходяться троє автентичних дверей з давніх камениць. Ще зняли двері на "стометрівці" та на вулиці Труша.

Читайте: Унікальні "ґратки" на Труша: активісти відновлюють вже треті старовинні двері у Франківську. ФОТО, ВІДЕО

Реставрували, відновили і повернули на місце двері в пам'ятках на Курбаса, 5 та в міській дитячій бібіліотеці на площі Міцкевича.

З пропозиціями відновити ще 5 дверей до Марії Козакевич нещодавно звернулися мешканці Франківська.

Нагадаємо, кошти для реставрації давніх дверей збирають і з продажу сувенірних поштівок, що їх можна придбати у книгарнях міста.

Ще двоє дуже цікавих дверей у пам'ятці архітектури на вулиці Шевченка заявлені на реставрацію проектом, що поданий на фінансування за міський кошт на конкурс бюджету участі.

"Хочемо, щоби люди стали більш уважними до краси і унікальності рідного міста", – додала Марія Козакевич.


Переглядів: 391 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024