Четвер, 28.03.2024, 10:32:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Вересень » 27 » Ретро: Кінна поліція Станиславова
17:34:43
Ретро: Кінна поліція Станиславова

У 1902 році кінні поліцейські почали патрулювати вулиці Львова для забезпечення громадського порядку. – пише “Західний кур’єр”

Через два роки приклад зі Львова взяв Станиславів, на чиїх вулицях з’явилися такі ж патрулі. Мундири кінних поліцейських не відрізнялися від одягу їхніх «піших» колег, але вершники мали довші шаблі і револьвери. Кінні патрулі наглядали за порядком у цілому місті, але особливо пильно охороняли середмістя, де постійно чергували двоє вершників.

Переважно кінними поліцейськими ставали колишні військові кавалерії чи артилерії. В лютому 1904 року магістрат прийняв на службу десять кінних патрулів. Їхня зарплатня була такою ж, як і у звичайних поліцейських, – 576 корон у рік. Кінним поліціянтам ще доплачували тридцять корон «на білизну» і повністю забезпечували обмундируванням та зброєю. Вони також мали право безкоштовно мешкати в поліційних казармах і отримувати надбавки за вислугою років.

Щоб отримати посаду кінного поліцейського, кандидат мусив бути віком не більше тридцяти п’яти років, мати сильну статуру і вільно володіти всіма мовами, які використовувалися в імперії. Містом ходили чутки, що військове командування «сплавляло» до кінної поліції тих солдатів, яких давно хотіло позбутися. Але насправді туди приймали переважно підофіцерів, які прослужили у війську не менше трьох років і мали бездоганну репутацію. Кожен кінний патруль проходив випробувальний термін протягом шести місяців, після чого мусив здати кваліфікаційний екзамен. Аж тоді ухвалювалося рішення про його прийняття на постійну службу.

Після Першої світової війни кінних поліцейських у місті вже не було, але вони знову з’явилися на вулицях Станиславова у червні 1938 року після масштабної реформи польської поліції. З третього червня того року при міській поліції знову запрацював кінний відділ, який на перших порах мав казарми у Крихівцях. Отож, кінні поліціянти знову стали звичним атрибутом міських вулиць.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 150 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024