Четвер, 28.03.2024, 22:56:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 18 » Ретро-новина: свічки і звичаї
15:12:25
Ретро-новина: свічки і звичаї

У ХІХ столітті свічки були не лише засобом для освітлювання помешкань. Їх використовували також для того, щоб виміряти певний відрізок часу, адже годинники в ті часи були предметами розкоші і дозволити їх собі міг далеко не кожен – пише “Західний кур’єр”.

За довжиною свічок гості визначали, скільки приблизно триватиме прийом чи інший захід. У багатьох європейських борделях час горіння маленької свічки визначав тривалість «сеансу», за який мав заплатити клієнт. Коли свічка згоряла, це означало, що оплачений час закінчився. На початку ХХ століття у Станиславові свічки та гасові лампи поступово витіснялися з ужитку газовим освітленням, яке набувало все більшого поширення. Однак їх усе ще широко використовували для святкової ілюмінації на вулицях.

У серпні 1900 року в Станиславові гучно відсвяткували 70-річчя цісаря Австро-Угорщини Франца Йозефа І, і центральна частина міста аж сяяла, освітлена сотнями свічок. Така ж атракція порадувала містян і в 1908 році, коли відзначався ювілей правління цісаря. Свічки були обов’язковим атрибутом театральних вистав, незважаючи на те, що в міському театрі було газове освітлення. Вони виконували роль своєрідної «страховки». Адже в разі проблем з освітленням його раптове вимикання могло спричинити паніку в залі, заповненій глядачами. У 1854 році у Станиславові діяла фабрика мила і свічок, основним компонентом яких був тваринний жир.

Однак на початку ХХ століття свічки до міста вже завозили з інших регіонів. Найбільший асортимент свічок у Станиславові початку ХХ століття можна було знайти у крамниці Францішки Питашової на площі Міцкевича, 9, неподалік від міського театру. Тут продавали свічки для різних потреб – звичайні побутові, для поховань, весіль, а також спеціальні свічки для використання у церквах і костелах.


Газета «Кур’єр станиславівський» від 19. 10.1902 р. і від 17.01.1904 р.
Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 150 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024