П`ятниця, 19.04.2024, 11:23:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 3 » Ретроновина: «швидка допомога» в Станиславові
21:06:35
Ретроновина: «швидка допомога» в Станиславові

На початку ХХ століття мешканцям Станиславова, які несподівано захворіли вночі, можна було лише поспівчувати. «Швидкої допомоги» в місті тоді ще не було, тому доводилося або піднімати з ліжка найближчого аптекаря, або ж сподіватися на сумлінність свого лікаря, який зовсім не був зобов’язаний лікувати пацієнтів уночі.

Про необхідність запровадити «нічну лікарську службу» в місті почали говорити ще в 1903 році, а в квітні 1907 року газета «Кур’єр Станиславівський» опублікувала детальний опис, як ця служба мала працювати: «Таку службу можна відкрити в міському санітарному бюро, якщо поставити там ліжко.

У передпокої завжди чергував би поліцейський із запаленим ліхтарем, а перед будинком має бути напоготові екіпаж. Влаштувати цю службу при санітарному бюро особливо легко, бо саме бюро зараз займає просторі і зручні приміщення у будинку за колійовою дирекцією, де раніше були казарми пожежної служби (позаду центрального корпусу медуніверситету, будинок не зберігся – авт.).

Лікар, який чергує у нічній службі, мусив би в разі виклику негайно вирушити до хворого. Причому питання гонорару було би в цьому випадку для лікаря другорядним. Бо якщо хворий не в змозі заплатити за виклик, лікареві заплатить магістрат. Звичайно, хворий зовсім не зобов’язаний звертатися до нічної лікарської служби, якщо він має можливість отримати допомогу від свого лікаря».

На жаль, у пресі за подальші роки ми не знаходимо жодної інформації про запровадження нічної лікарської служби, тому цілком можливо, що цей проєкт так і не був втілений у життя. Більш конкретну інформацію про міську «швидку допомогу» ми знаходимо в адресній книзі Станиславова за 1930-і роки, де чітко вказано, що воєводське місто Станиславів своїм коштом утримує службу «швидкої допомоги», а також туберкульозний, інфекційний та венеричний диспансери.

Газета «Кур’єр Станиславівський» від 7 квітня 1907 року

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 150 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024