Середа, 17.04.2024, 01:40:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 24 » Ретроновина: «театральні» зомління
21:37:18
Ретроновина: «театральні» зомління

У ХІХ столітті товариське життя було наповнене показовістю і «театральними» ефектами. Щоб вирізнитися, жінки з вищих кіл суспільства демонстрували свою тонку натуру: видавали репліки здивування чи захвату (бажано французькою), а також удавали зомління при більш чи менш значних потрясіннях.

Під час однієї з вистав міського театру демонструвалася сцена, в якій чоловік штовхнув на підлогу свою дружину, а потім шарпав її за плечі й тягав за волосся. В кінці сцени мали прийти брати нещасної дружини і врятувати її від жорстокого чоловіка. Але щось трапилося, і актори, які грали братів, не змогли вчасно вийти на сцену. Щоб врятувати ситуацію, актор у ролі чоловіка-тирана продовжував, шарпати актрису і смикати її за волосся.

Ця жахлива сцена викликала справжню істерику в багатьох глядачок. Багато з них зомліли, і їх винесли з театральної зали. Виставу мусили припинити і передчасно опустити завісу. Однак під час таких «зомлінь» дами завжди пам’ятали, що треба лише злегка зсунутися з крісла і в жодному випадку не впасти на підлогу, а крім того, слідкували, щоб не зім’яти сукню і не зіпсувати зачіску.

На початку ХХ століття мода на «тонку натуру» ще частково зберігалася, а от під час Першої світової війни було вже не до «театральних» ефектів. І тоді траплялися справді серйозні випадки, які вимагали негайної медичної допомоги.

Так, у травні 1918 року в станиславівській цукерні Кровіцького зомліла військова медсестра. Жінка так невдало впала з крісла, що шпилька з капелюшка встромилася їй у голову. Бідолашна втратила багато крові і могла б загинути, якби до цукерні негайно не покликали відомого в місті лікаря Станіслава Кубішталя. Він надав жінці першу допомогу, а потім хвору відвезли до військового шпиталю.

Газета «Кур’єр станиславівський» від 19 травня 1918 р.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 137 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024