П`ятниця, 19.04.2024, 18:44:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 4 » Різнобарв’я творчості Параски Хоми
20:19:55
Різнобарв’я творчості Параски Хоми
Ім’я художниці і талановитого народного самородка Параски Хоми відоме далеко за межами України. Її твори у стилі українського поетичного бароко із захопленням споглядали в музейних експозиціях Львова, Києва, Канева, Запоріжжя, Івано-Франківська, Хмельницького, Одеси, Коломиї, в багатьох містах держави та за кордоном.
В приміщенні навчально-курсового комбінату НГВУ «Надвірнанафтогаз», що в с. Пнів, відкрилась виставка робіт народної мисткині з Городенківщини Параски Хоми. Параска Петрівна є заслуженим майстром народної творчості України, лауреатом Всеукраїнської премії імені Катерини Білокур та обласної імені Ярослава Лукавецького, кавалером ордену Княгині Ольги ІІ і ІІІ ступенів.
Цьогоріч Парасці Петрівні виповнюється вісімдесят. Почала малювати ще з раннього дитинства, коли малій Парасці подарували кольоровий олівець. Хоч зростала в постійній праці, та не цуралася свого хисту – малювала вечорами. Художниця не має професійної освіти, лиш у віці 35 років її твори побачив світ, й вже сорок п’ять років дивує люд своїми роботами. Вона малює квіти, стебла, листя і колоски, наповнює картини особливим змістом й новизною. В техніці мисткині присутнє особливе бачення світу, рушіями її творчості є радість і біль. Прекрасні і витончені роботи наповнюють людей радістю, добром, надією та любов’ю і у них відображені найтонші фібри душі мисткині.
У експозиції представлено 42 роботи декоративного розпису. На полотнах дивовижні птахи і пребагато цвіту – жоржини, бузок, півонії, калина, маки, айстри, соняшники, садові квіти, польові квіти. Усі картини Параски Хоми випромінюють світло і дивовижне тепло, зрозумілі кожному глядачеві, незалежно від віку й професії. Перегляд виставки викликає у душі глибокі нотки заспокоєння і радості та наповнює філософським осмисленням і спогляданням чогось нового і естетично витонченого.
Перегляд виставки залишив приємні й незабутні враження в учасників всеукраїнської науково-практичної конференції «Безпека праці – 2013», яка проходила 22-25 вересня цього року в Яремчі. Учасники конференції, серед яких керівники територіальних управлінь Держгірпромнагляду України, начальники експертно-технічних центрів, делегати із Польщі, Болгарії, Росії, підкреслили велику майстерність нашої землячки і дали чимало позитивних відгуків про її творчість.
Виставка є результатом співпраці НГВУ «Надвірнанафтогаз», ГО «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району» та відділу культури Надвірнянської РДА, і організована з метою популяризації творчості Параски Хоми серед жителів Надвірнянщини, працівників нафтогазової галузі та гостей краю.
Виставка працюватиме впродовж жовтня-листопада цього року з 9.00 до 17.00.

Переглядів: 556 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024