Четвер, 28.03.2024, 19:55:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Грудень » 13 » Родина Франків передала історичні документи в калуський музей
22:29:08
Родина Франків передала історичні документи в калуський музей

Оксана Омелянівна та Андрій Дмитрович Франки — фундатори музею-оселі родини Івана Франка в Підгірках. Вони віддали для громади Калуша родинну оселю, де в 1992 році було відкрито музей. Нині це народний музей — таке звання присвоєно 12 грудня 2007 року.

У 2016 році тут зроблено капітальний ремонт, відкрито додаткові кімнати на другому поверсі та оновлено експозицію. 2019-го року Оксана Омелянівна Франко, дійсна членкиня наукового товариства імені Тараса Шевченка у Львові, професорка Львівського університету імені Івана Франка, почесна громадянка Калуша, у родинній садибі урочисто відзначила почесну дату — 80-річчя. Тоді на подвір'ї музею зібралося чимало гостей: представники влади, члени родини, громадські діячі, друзі, колишні однокласники, сусіди. З того моменту і до сьогодні пройшло не багато часу, а вже багатьох з учасників цієї акції немає серед нас. Тому вкотре впевнюємося в тому, що цінувати потрібно кожну мить, наповнювати її змістом.

Оксана Омелянівна — племінниця Івана Яковича Франка по його брату, Онуфрію, який із родиною оселився в Підгірках 1904 року. Андрій Дмитрович Франко — її син, помічник та послідовник. Він разом із матір'ю та в активній співпраці з громадою та першою директоркою музею-оселі, подвижницею та активною громадською діячкою Лідією Романівною Іваницькою допомагав у створенні музею, науковому обґрунтуванні експозиційного фонду, налагодженні плідної наукової та краєзнавчої діяльності. Андрій Франко — кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу франкознавства НАН України — сьогодні докладає чимало зусиль до популяризації серед наукових франкознавчих кіл інформації про наше місто, родину Франка в Підгірках та музей-оселю родини Івана Франка.

Зроблено й досягнуто чимало — про це можна дізнатися з експозиції музею у Підгірках, одна з кімнат якого розповідає про родину Онуфрія, про Омеляна-Володимира Франка та Ганну Франко (Тацуняк) — батьків Оксани Омелянівни, адже в їхній оселі нині функціонує музей. Один із куточків експозиції розповідає про Оксану Омелянівну та Андрія Дмитровича Франків, висвітлює їхню діяльність, досягнення та внесок у культурно-історичні надбання Калуша. Днями музейний фонд поповнився безцінними речами, які становлять родинний архів Оксани та Андрія Франків. Це — світлини, а серед них рідкісні, старовинні, які невідомі широкому колу франкознавців. Архів також складають і  сучасні фото, які розповідають про перебування Оксани Омелянівни та Андрія Дмитровича в Калуші, зустрічі та виступи.

Серед подарунків є прекрасно оформлений альбом, цінний збірник інсценізацій  вибраних творів Івана Яковича Франка за 1937 рік, наукові праці, статті в пресі та навіть сценарії. Це дійсно безцінні речі, адже за кожною роботою — частинка життя і невтомної праці вчених-франкознавців Оксани та Андрія Франків.

На сьогодні музей-оселя франкової родини в Підгірках завдяки їхнім зусиллям має можливість користуватися та демонструвати відвідувачам матеріали, яких немає в інших Франкових музеях. Це — велика подвижницька робота наших краян, які вже сьогодні увіковічнили свої імена в історії нашого міста. Вони продовжують творити, допомагати, консультувати та ділитися власними набутками. Вийшов у світ уже 4-й том «Калуських історичних студій», у яких Оксана Омелянівна Франко та Андрій Дмитрович — члени редколегії та рецензенти. У ІІІ томі даного видання є їх наукові праці, які відкривають цікаві та невідомі досі сторінки нашої історії та силу Франкової спадщини та Франкового таланту, який іскоркою із кузні батька-Якова передався дітям, внукам та правнукам.

Наталія МЕЛЬНИК, наукова співробітниця музею-оселі родини Франка


Переглядів: 173 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024