Четвер, 18.04.2024, 19:32:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 28 » Родове коріння Зигмунда Фрейда
15:30:33
Родове коріння Зигмунда Фрейда
Тисмениця не так давно відзначила своє 950- ліття. Як і в кожного міста, у ньому є теж  чимало цікавинок, котрі відкривають маловідомі сторінки славної історії. Одна з них стосується походження людини,  ім’я якої добре відоме в усьому світі. Це Зигмунд Фрейд – батько психоаналітики. Декілька років тому у періодиці появилася інформація про те, що цей відомий учений народився саме у Тисмениці. Однак з часом це припущення довелося спростовувати. Проте, як кажуть, диму без вогню не буває. Щось таки мусіло зв’язувати родину Фрейдів із цим давнім галицьким містечком.
Як нам вдалося з’ясувати, предки З. Фройда дійсно походили із Тисмениці. Його дід Соломон, що народився у Бучачі, знайшов собі пару і одружився у Тисмениці. Тут появився на світ  його єдиний син Якоб – майбутній батько Зигмунда. Ця родина займалася торгівлею: з Галичини везли мед, шкіру,сало, а з Чехії фарбовані вовняні тканини. Головним пунктом, де була добре налагоджена вітка, було місто Фрайбург (тепер чеське місто Пшибор). 
У 1832 році Соломон Фрейд одружив свого сина Якоба, якому ледь виповнилось 17 років, з сусідською донькою Саллі Канер. У Тисмениці у подружжя народилися сини Еммануїл та Філіп. Тут міг би і народитися й Зигмунд, однак комерційні справи потребували постійної присутності когось із родини у Фрайбурзі. Тому у 1844 році, отримавши дозвіл у магістраті, Якоб із сім’єю переселився до Чехії. Його ж батько Соломон залишився доживати віку у Тисмениці, де помер 1856 року. Саме у тому році у Фрайбурзі народився його знаменитий онук. 
Однак тоді у батька Зигмунда Якоба була уже друга сім’я. Сталося так,що справи на новому місці у нього йшли не дуже добре. На комерційній діяльності відбилася й смерть дружини і він довго не міг повернутися до нормального життя. Але воно ішло вперед. Якось у 1855 році він у справах поїхав до Відня, де познайомився із родиною Натансонів, що походили з Бродів. Вони вважали Якоба заможним  чоловіком і через це, коли він посватався до їхньої дочки Амалії, дали дозвіл на одруження. Уже з новою 20 – річною дружиною 40 – річний Якоб Фрейд повернувся у Фрайбург. Тут у маленькій кімнатці, яку він винаймав у коваля-п’яниці, і народився син Зигмунд. 
Пізніше, тікаючи від злиднів, Якоб Фрейд разом із сім’єю часто переїжджав то до Моравії, то до Німеччини. Зрештою вирішив поселитися у Відні, наживши із своєю дружиною аж восьмеро дітей. Але на цьому життєві мандри батька Зигмунда не зіканічились. У 70-річному віці він вирішив податися до далекої Одеси (там мешкали сестри його  другої дружини) і відкрив у цьому портовому місті свою крамничку. Проте і тут торгівля не пішла: крамничку  неофіційні поборники податків (по-сучасному рекетири) спалили і Якоб повернувся до Австрії. Проте саме з Одесою пов’язаний початок лікарської практики доктора Фрейда. Тут у 1914 році він лікував випускника місцевого університету Сергія Панкеєва. Цей випадок він згодом описав у своїй книзі «З історії одного дитячого неврозу».
Воєнні події Другої святової війни занесли Зигмунда Фрейда до Англії, куди він переїхав у1938 році,  тікаючи від нацистів. У Лондоні 23 вересня 1939 року він помер.
Невідомо, чи приїжджав коли-небуть З.Фрейд до Тисмениці, хоча ми, звісно такої можливості не виключаємо. Але тепер нам точно відомо, що відомий вчений дійсно знав, що таке містечко, звідки походив його батько, існує і міг будь-коли навідатися до нього, щоб хоча б помолитися на могилах своїх предків. Але разом із тим живе тут пам’ять про нього і тепер уже незаперечним є факт,що коріння вченого із світовим іменем походить саме із Тисмениці. 
          Іван ДРАБЧУК

Переглядів: 582 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024