Четвер, 18.04.2024, 21:30:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 18 » Рогатівки й бути
09:47:29
Рогатівки й бути

Напевно, весь світ уже знає історію про те, як цієї зими Верховна Рада заборонила українцям носити каски і що з того вийшло. Втім, подібні маразматичні рішення траплялись і раніше.
Знаменитий станиславівський бургомістр Ігнацій Камінський залишив цікаві спогади. В середині ХІХ століття він ще не очолював місто, а був опозиціонером до чинної влади. Тоді вона складалася з німецьких чиновників, які недолюблювали поляків за їхні націоналістичні настрої. А ті, зрозуміло, відповідали німцям повною взаємністю.
26 лютого 1861 року вийшов цісарський патент, згідно з яким австрійський парламент поділявся на дві палати – Панів і Послів. До останньої обиралися депутати пропорційно з усіх країв монархії, зокрема з Галичини. Це викликало велику радість у мешканців Станиславова, передусім поляків. На вулицях почали з’являтися люди, одягнені у національний стрій. Головними його атрибутами були шапки-конфедератки, звані ще рогатівками, та польські чоботи – бути.
Ця «націоналістична» мода дуже занепокоїла австрійського старосту Остермана. Він навіть наказав інспектору міської поліції Гасперському переписувати на вулицях усіх вбраних у бути й рогатівки та щоденно доповідати рапортом.
У відповідь на це Ігнацій Камінський надрукував фельєтон у газеті «Перегляд повшезний». Його основний меседж був такий: «Усі крадії та гультяї возносять похвальні гімни на честь старости Остермана, який затруднив пана Гасперського переписуванням усіх власників рогатівок та бутів і таким чином відвернув від злодіїв пильну увагу поліції».
Остерман смертельно образився і подав на газету до суду. Камінський апелював на те, що перепис одягу мешканців не входить до компетенції старости. Отже, це справа його приватної цікавості, а якщо посадовця так бентежить оте питання, то нехай він займається цим особисто і не відволікає поліцію.
Камінського виправдали.

Іван Бондарев


Переглядів: 571 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024