П`ятниця, 29.03.2024, 03:10:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
 
Архів новин
Головна » 2017 » Лютий » 28 » Роман Скворій: краєзнавець, бібліотекар, громадсько-культурний діяч
17:22:44
Роман Скворій: краєзнавець, бібліотекар, громадсько-культурний діяч

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розпочала діяти виставка-пам’ять, присвячена 90-річчю від дня народження прикарпатського краєзнавця, етнографа, науковця та громадського діяча Романа Скворія.

Багато хто вважав Романа Скворія корінним болехівчанином й не здогадувався, що все життя він жив не під своїм ім'ям та прізвищем. Натомість справжнє його ім'я - Володимир, а прізвище - Рудий.

Народився він 28 лютого 1927 року в с. Куличків Львівської області в хліборобсько-ремісничій родині. До Болехова приїхав у кінці п'ятдесятих, маючи бібліотечну освіту. Працював методистом, а відтак завідувачем книжкової світлиці.

Завдяки Роману Теодоровичу місто Болехів отримало чудовий музей із масштабною збіркою експонатів з історії міста. Саме він подбав про встановлення у місті пам'ятника письменниці Наталі Кобринській, постать якої ґрунтовно досліджував, а також посприяв реставрації могили священика-письменника Михайла Петрушевича. Багато зусиль краєзнавець приклав, щоб відбулось перше свято міста - відзначення його 620-річчя. За проектом Романа Скворія прийнято герб Болехова.

Роман Скворій є автором книги з історії Болехова "На болехівських видноколах", видання про Скелі Довбуша "Розгадка Бубнища?", нарису про Наталію Кобринську "В Болехові баталія...".

Більше дізнатись про краєзнавця та переглянути книжково-ілюстративну виставку „Роман Скворій: краєзнавець, бібліотекар, громадсько-культурний діяч", на якій представлені праці вченого та матеріали про його діяльність, ви зможете, завітавши до відділу краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І. Франка.


Переглядів: 378 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024