Субота, 20.04.2024, 18:01:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Травень » 8 » Сенсації Станиславова
08:42:17
Сенсації Станиславова

В сучасному Івано-Франківську сенсації якісь невеселі – то ялинка впаде, то граната вибухне… Не кажучи вже про сенсаційне підвищення цін і тарифів на комунальні послуги. А от наші предки могли похвалитися цікавішими сенсаціями. Погодьтеся, значно приємніше обговорювати політ метеликів у грудні чи в’їзд коня до цукерні, ніж девальвацію або чергову скандальну забудову. Мабуть, варто брати приклад з наших прадідів і вчитися насамперед помічати хвилюючі, але позитивні події.

П’ятирічний шахіст
Доло Фальк, п’ятирічний синок власника станиславівської дроґерії, викликав справжній фурор не лише у місті, а й у всій Австро-Угорській імперії. Про маленького генія зі Станиславова писали навіть віденські й німецькі часописи. В маленького Доло відкрився феноменальний талант до гри в шахи. Він народився 17 січня 1898 р., а в 1903 р. уже завзято грав у цю складну гру, демонструючи досконале знання правил та чудову здатність до стратегічного мислення й побудови комбінацій. На той час рекордсменом вважався американський шахіст Пол Морфі, який почав грати у шахи в 12-річному віці, проте маленький житель Станиславова перевершив його рекорд. Першу в своєму житті шахову партію Доло зіграв зі своїм батьком Бернардом і… програв її. Спочатку малюк грав з батьком, його друзями й сусідами, а згодом уже й з ветеранами шахової гри. На жаль, у часописах не повідомляється, як склалася подальша доля маленького генія.

Кінь у цукерні
Цукерня Новорольського і Кровіцького була одним з найпопулярніших закладів Станиславова. Сюди вчащало найвишуканіше міське товариство. Проте у серпні 1900 р. гостею цукерні стала … шкапа. Кілька відвідувачів закладу заради забави відв’язали стару шкапу, що стояла неподалік, і ввели її до цукерні. Пригощали тварину не лише солодощами, а й міцними напоями. Схоже на те, що шкапа була краще вихована, ніж ті жартуни, що її привели, адже не вчинила в цукерні жодного неподобства. В той час цукерня знаходилася в кам’яниці Міщанського банку (нині вул. Незалежності, 15). Ось до чого призводить брак розваг у житті невеликого міста!

Перший авіаційний політ
21 липня 1912 р. о 18.12 над Станиславовом уперше відбувся політ на літаку. Льотчик  – граф Міхал Скіпіо дель Кампо – тричі великими колами облетів місцевість від полів за міською газовнею (нині район вулиці Ленкавського), обминув міський парк і долетів аж до Загвіздя. Польоти здійснювалися з артистичною легкістю й викликали захват у численних глядачів. Літак одного разу ефектно знизився майже до самої землі, а потім знову піднявся на висоту кільканадцяти метрів. Яку сенсацію цей авіаційний політ викликав у місті, дізнаємося з газетної замітки: «Пополудні місто неначе вимели – ресторани, кафе, цукерні й кав’ярні порожні. Вулицями Сапєжинською, Казимирівською і Баторія (сучасні вулиці Незалежності, Мазепи і Короля Данила – авт.) суне юрба людей, що міниться різними барвами. Всі поспішають на політ графа Скіпіо. На полях за міською газовнею панує селянсько-ярмаркова атмосфера, справжнє збіговисько. Шалені емоції б’ються, вибухають і переливаються у величезній юрбі… Врешті надходить час зльоту. Посеред оплесків збуджених глядачів, що не змовкали, неначе птах, злетів граф Скіпіо, щоб через дванадцять хвилин… приземлитися. Глядачі проривають поліційно-військове оточення й поспішають до льотчика, щоб влаштувати йому овацію…».

Вибрики природи
Квітень цього року дивував іванофранківців раптовими сніжними бурями, але в історії нашого міста були й ще більш несподівані природні сенсації.
Особливо багатим на природні сюрпризи видався 1902 р. На початку зими того року в місті з неба посипалися… полярні чорноклюві гагари. Ці птахи, трохи більші від гусей, з гарним біло-брунатним оперенням під час перельоту на південь, певно, травмувалися об телеграфні дроти чи дерева, і кільканадцять штук полярних гостей упало просто на вулиці Станиславова.
На початку травня 1902 р. температура в Станиславові впала нижче нуля, а все місто вкрила снігова димка, яка, щоправда, швидко розтанула.
В грудні того ж року до редакції місцевої газети прийшов якийсь добродій і приніс двох живих метеликів, які літали по вул. Камінського (нині вул. Франка). Значно менш приємна історія, пов’язана з метеликами, трапилася у Станиславові в липні 1907 р. Вони у величезних кількостях, неначе сарана, нищили дерева й рослини. До боротьби зі шкідниками було залучено місцевих школярів, які ловили їх тисячами.
5 серпня 1906 р. випав надзвичайно великий град. Градини розміром з куряче яйце знищили урожай у навколишніх селах, позабивали курей і зайців. На одному подвір’ї від ударів градинами загинув кінь (!), а селяни, що працювали на полях і не встигли сховатися, отримали травми.
Ще «кращий» сюрприз природа підготувала мешканцям міста у квітні 1912 р. Випало близько півметра снігу, тож 4 квітня жителі навколишніх сіл приїздили до Станиславова на санях. В місті бракувало продуктів, бо не всі постачальники змогли привезти свій товар. Було частково припинено залізничний рух, адже в деяких місцях на колії лежав метровий шар снігу.     

Землетрус у місті
Вночі з шостого на сьоме жовтня 1908 р. в нашому місті стався досить відчутний землетрус. Його детально описав один з місцевих лікарів. Землетрус почався приблизно о 22.42 вечора і тривав загалом близько 20 секунд. Спостерігалися три поштовхи по 2-3 секунди кожен, між якими були перерви. Лікар, що описав це явище, помітив, що під ним затряслося ліжко, лампа захиталася, а в шафі задзвеніли лікарські інструменти. Були й очевидці, які чули тріск дерев’яних перекриттів і стін будинків, помічали хитання й пересування меблів. Було також чути незрозумілий глухий гул. Проте більшість містян спокійно спала у своїх ліжках і не скористалася нагодою спостерігати це грізне й хвилююче природне явище.    

Донька Григорія Распутіна в Станиславові
Після революції 1917 р. з Росії до тодішньої Польщі прибуло багато емігрантів. В 1920 р. в одній з груп емігрантів, які не мали коштів на подальшу подорож і затрималися в Станиславові, була Марія Распутіна, донька легендарного «старця» Григорія Распутіна, близького друга родини останнього російського імператора Миколи ІІ. Разом з нею прибув колишній секретар Распутіна і коханець Марії Арон Семенович. Вони організували артистичну трупу, об’єднавши навколо себе співаків і танцюристів,що колись виступали при царському дворі. Новостворена трупа дала кілька вистав на підмостках станиславівського театру Музичного товариства імені Монюшки (нині Обласна філармонія), що користувалися великим успіхом. Згодом донька Распутіна закрутила роман з офіцером французької армії й виїхала до Парижа, пізніше емігрувала до США, де працювала в цирковій трупі. Померла в 1977 р., а роком пізніше легендарний американський гурт «Boney M» присвятив їй та її батькові пісню.
Виграти в лотерею… пасаж Гартенберґів
В січні 1908 р. відомі станиславівські багатії, брати Іґнаци і Давид Гартенберґи, вигадали сенсаційну лотерею, переможець якої міг виграти… будівлю пасажу. Один лотерейний білет мав коштувати 5 корон, а вартість пасажу за тодішньою оцінкою складала близько півтора мільйона. Ця ідея жваво обговорювалася в місті, але головний приз ніхто так і не виграв.

Кістка мамонта
В жовтні 1902 р. з Дністра поблизу Галича багром було витягнуто величезну кістку мамонта. Це була ліва лопатка трикутної форми, а її сторони були довжиною близько одного метра. Такі розміри й велика вага знахідки давали можливість уявити, наскільки величезними були вимерлі тварини. Кістку було відправлено спочатку до технічного бюро повітового староства в Станиславові, а згодом, певно, до одного з музеїв Львова. Перед тим сенсаційну знахідку сфотографували, щоб демонструвати учням місцевих навчальних закладів.
Як бачимо, неймовірні події завжди хвилювали уяву й давали приводи для жвавих обговорень. Без них життя було би нестерпно нудним. Проте, мабуть, не варто надмірно захоплюватися сенсаціями. Вони вибухають, неначе бомба, але надходить новий день, а з ним і нові події. Минулі ж випадки забуваються з плином часу, а життя все одно щоразу повертається у звичне русло.

Олена БУЧИК


Переглядів: 627 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024