П`ятниця, 19.04.2024, 05:11:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Грудень » 10 » Шість історій про кохання в листах у контексті Коломиї. Історія шоста: Григорій і Стефанія Пришляки
14:23:27
Шість історій про кохання в листах у контексті Коломиї. Історія шоста: Григорій і Стефанія Пришляки

Григорій Пришляк, «Вайс», «Вільховий», «Маріян» (20.04.1913, с. Новосілки, Львівщина – 22.09.2002, м. Коломия) – референт Служби Безпеки (СБ) ОУН у Кракові (1940 – 1941), крайовий референт СБ ОУН Німеччини (1941), крайовий референт СБ ОУН Західно-Українських Земель (ЗУЗ) (1941 – 1944), керівник інформаційно-розвідувального відділу крайової групи ОУН у Львові (1945 – 1946), почесний громадянин Коломиї (22.01.2002).
Стефанія Кадоб’янська (1.09.1914, м. Коломия – 12.12.1992, м. Коломия) – членкиня ОУН, працівниця контррозвідки СБ при краєвому проводі ОУН ЗУЗ.
Стефанія і Григорій одружилися 1945 р., а наступного року на світ з’явився синочок Василь Ігор. Та щасливе життя тривало недовго – декілька місяців потому Пришляків заарештували. Григорія засудили спочатку до страти, відтак вирок змінили на 25 років каторжних робіт, Стефанія ж отримала 15 років позбавлення волі. Всі ці довгі роки їх розділяли тисячі кілометрів, але вони таки зуміли всупереч обставинам зберегти свою любов.
Лист Григорія Пришляка Стефанії (без дати).
«Кохана моя і ніколи незабутня люба дівчино!
..хочу з тобою усюди і завжди бути вмісті, хотя й і ця проклята наша доля розлучить нас і Бог знає на скільки, може і на довгі роки. Но я буду писати Тобі, як вірній своїй дружині, втім завжди тільки правду буду говорити, яка би вона не була. За що прошу Тебе від усієї душі на основі Твоєї вірності, честі і любві, дай мені слово, що будеш правду писати мені, будеш вірною моєї любві, …що Ти лишнього нічого не подумаєш, а будеш вірити, що я люблю і жду Тебе, одної коханої своєї, єдиної, що тільки принесеш радості моїй душі і піддержиш мене на дусі. Стефцю, мила моя, голубко, вір мені і вір, що я Тебе ніколи не покину, де би Ти не була. Прошу Тебе з усього серця. Правда, ми уже уходим в літа, вся молодість проходить і пройшла, у якій ми з Тобою нічого не узнали доброго, кромі поганого і пережиття. Но що може нас на дальше ожидати, коли ми з Тобою зовсім єдині на чужині і всі чужинці можуть нас обсміяти. Через те прошу, уважай на себе і знай, що ми з Тобою встрінемся і будемо щасливі…Вір, що я Тебе люблю і буду любити…Я думаю, я надіюсь жити з Тобою, любитись вірно, чесно…Дай мені слово, що Ти будеш вірити, ждати, писати і шукати мене, коли я не буду в силі Тебе знайти…Я вірю і співчуваю, що Ти, моя коханенька, будеш душевно сумувати, но вір, що я завжди буду вірним і відданим тільки Тобі. А в скучні хвилини дивись на мою знимку і кріпись і гордись, що то Ти стоїш біля мене і будеш зі мною».
Після звільнення 1971 року Г. Пришляк приїхав до своєї дружини в Коломию, і ще двадцять років немолоді вже, але люблячі, Григорій і Стефанія були разом. Багато коломиян пам’ятає цю подружню пару, яка випромінювала світло й тепло, і в останні роки свого життя таки здобула те роками вимріяне щастя.

Кочержук Мирослава,
наукова співробітниця
Музею історії міста Коломиї


Переглядів: 154 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024