Четвер, 25.04.2024, 19:52:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Вересень » 19 » Слідами старого Станиславова. Будинок Реґенштрайфа
09:18:07
Слідами старого Станиславова. Будинок Реґенштрайфа

Появі цієї кам’яниці передували події, подібні на історичний анекдот. Історик Садок Баронч пише таке: «Розповідають, що під час похорону Юзефа Потоцького його родич Микола Потоцький, староста канівський, хильнувши зайвого, застрелив у Станиславові якогось жида. Це дуже обурило власника міста Станіслава Потоцького, і він почав тому докоряти. Висварений староста відповів: «Тихо, не кричи. За одного я пришлю тобі цілу фіру жидів». І справді, поїхавши до Бучача, з допомогою козаків наловив цілу зграю жидівських бахурів і, завантаживши ними драбинястий віз, наказав відвезти їх просто до Станиславова і перед замком перекинути. Кажуть, що з тих жидів нібито походить Шмая, який після 1820 року збудував гарну кам’яницю по Середній вулиці».
Скоріш за все йдеться про Шмаю Реґенштрайфа, а згадана кам’яниця — це будинок №18 на Січових Стрільців. Відома й дата побудови — 1827 рік. Якщо згадати, що похорон Потоцького відбувся у 1751-му, то Шмая Реґенштрайф був або довгожителем, або сином одного з тих бучацьких переселенців.
Його будинок — унікальний для міста. По-перше, це найдавніша кам’яниця за межами колишніх фортечних стін. По-друге — єдиний будинок з художніми рельєфами на біблійні теми. У підвіконних нішах другого поверху повторюються зображення ангелів, які відпочивають у райських кущах. А під крайнім лівім вікном фасаду на Січових Стрільців можна побачити сцену жертвопринесення Ісаака, той момент, коли з’являється ангел і забороняє Аврааму вбити сина.
У 1850-х тут містилась чоловіча 4-класна школа. Тоді будинком володіли нащадки старого Шмаї — аж до 1909-го. А потім за п’ять років змінилися п’ять власників. Через частий перепродаж ціна нерухомості зросла з 300 тисяч корон до півмільйона. Стабільність прийшла у 1918-му, коли будинок придбав ковбасник Миколай Волонтковський, цей протримався аж до радянської націоналізації.
Для багатьох мешканців міста ця наріжна кам’яниця довго асоціювалась із ресторанним бізнесом. Ще у 1886 році ресторатор Герман Басс відкрив там кав’ярню «Уніон». У 1892-му заклад змінив власника і став називатися «Ґабсбурґ». У 1918 кав’ярню купив Маврикій Гаубеншток і зробив з неї ресторан. Цей Гаубеншток був не лише ресторатором дядьком — депутат міської ради, голова Товариства господарів та гастрономів. Заклад вважався аристократичним, мав два зали — верхній і нижній. Тут «обмивали» призначення на посади, влаштовували прийоми високих гостей. Так, 4 червня 1934 року приймали польського міністра внутрішніх справ Броніслава Пєрацького. А за кілька днів у Варшаві його застрелили бойовики ОУН.
На австрійській поштівці видавця Клямпфнера бачимо перехрестя вулиць Собеського і Голуховського (Січових Стрільців — Чорновола). Двоповерхівка на розі — це власне кав’ярня «Ґабсбурґ», пізніше — ресторан Гаубенштока.
Нині перед будинком додалося зелені, а вздовж фасаду з боку Чорновола з’явилась видовжена прибудова з аптекою та торговими точками. Її у 1927 році спорудив власник кам’яниці Волонтковський. В одноповерховому об’ємі, який запроектував архітектор Тадеуш Ковальський, містилися різні крамниці. Дах спочатку був плоским і використовувався як літня тераса ресторану Гаубенштока.
Старожил Володимир Баран згадував, що наприкінці 1940-х ресторан ще працював і навіть славився добрим пивом. Потім перший поверх споруди був зайнятий крамницями, а другий — конторами.
У лютому 2012-го стався обвал міжповерхових перекриттів. Будинок встояв, але сьогодні це лише зовнішні стіни. Фахова комісія вирішила, що споруда може бути реставрована, втім реставрація й досі не почалась. У травні цього року завалилася частина фасадної стіни другого поверху. На щастя, власники вчасно втрутились і «запломбували» провалля.

Іван Бондарев, Михайло Головатий


Переглядів: 535 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024