П`ятниця, 19.04.2024, 23:44:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2017 » Липень » 28 » Слідами старого Станиславова. Східний фіртель площі Ринок
08:22:55
Слідами старого Станиславова. Східний фіртель площі Ринок

З чотирьох фіртелів (боків) площі Ринок найбільше помінявся східний. Та що там помінявся – його майже нема! З усього кварталу залишилися тільки дві автентичні споруди.

Уважно розглянемо стару поштівку – нас цікавить правий бік. Проріз між будинками – це початок вулиці Мельничука. Ліворуч від неї стоїть двоповерхівка, що є однією з найдавніших на Ринку. Ділянка була забудована ще у XVIII столітті, але на початку наступного родина Фінгерерів знесла дерев’яну халупу і збудувала мурований дім. В архівах зберігся резигнаційний контракт (він передбачає відступлення частини майна) від 25 квітня 1816 року: «Гершко і Гінда Фінгерери мають ґрунт в Ринку, на розі вулиці вірменського костелу під конскрипційним № 10. На цьому місці вимурований новий поверховий будинок. Витрати понесли й сини Берко і Мрочко. Батьки відписують їм суму 795 флоринів і право на частину дому».

На початку ХХ століття будинком володів Юда Герш Тойберер, а в міжвоєнний період там був Головний склад ковбас різника Івана Вачка.

Через дорогу стояв будинок із подвійною нумерацією: площа Ринок 11,12. З моменту побудови у середині ХІХ століття кам’яниця належала єврейській родині Бретгольців, вони змінювали один одного – Якуб, Хаїм-Сруль, Самуель. У 1900-х на першому поверсі містився популярний ресторан Фердинанда Малашинського. Останнім власником перед совітами був купець Бретгольц, який жив у будинку з 1894 року – з моменту свого народження. Дім розібрали у 1960-х, потім там довго був скверик з ракетою.

Далі йдуть будинки № 13 і 14. Інформації про них майже нема. Відомо лише, що перед приходом совітів триповерхівкою (№ 14) володів єврейський купець Премінгер 1880 року народження. Ці будинки розібрали за радянщини, а в 2003-му там побудували офісний центр «Арс-Дім».

Однак на поштівці ми не бачимо ще одного вцілілого будинку, що є на сучасному фото. Річ у тому, що за Австрії площа Ринок була значно менша і ліворуч, там де нині кіоск «Кава Станіслава» та кам’яні лавочки, стояв квартал будинків, пізніше знищених фашистами. З балкону крайнього з них фотограф і зняв свою панораму. Теперішнє фото робили з віддаленішої точки, тому вдалося захопити більшу площу.

Той симпатичний двоповерховий будиночок має адресу Страчених націоналістів, 3, а раніше – площа Ринок, 15. Його первісну частину протягом 1821-1822 років звів Копель Горн. У 1840 році він кам’яницю розбудував. Дім мав два парадні фасади: з боку ринкової площі та вулиці Берка (Страчених націоналістів). Споруда сильно постраждала від «мармулядової» пожежі, але відновлював її вже інший господар – Селіг Беріш.

Перепис 1880-го зафіксував власником єврея Баренцвейга, а на зламі століть кам’яниця перейшла до рук торговця Макса Ебнера, який протримався аж до совітів. Із 1904-го по 1939 рік на першому поверсі містився популярний «Будинок моди і галантереї» Леона Льовена. У 1908-му за проектом архітектора Феліціяна Баяна будинок капітально реконструювали у стилі сецесії, у цьому вигляді він дійшов до нас. Хоча й з втратами – у 1980-х під час ремонту грубо замазали маскарон, який був акцентом аттика. Цікаво, що на даху є велике вікно, яке забезпечує природне освітлення сходової клітки.

За радянських часів другий поверх був житловий, а внизу розташовувалось велике ательє індпошиву взуття. Нині там крамниця канцтоварів, вгорі офіс нотаріуса, а в підвалі працює відомий паб «Бочка».

Тепер залишилось визначити, що було на місці теперішнього скверику зі знаком першої української церкви посередині? Фактично це вже не ринкова площа, а вулиця Гославського, 3 (Вітовського). На початку ХХ століття там стояла Г-подібна двоповерхова кам’яниця Абрагама Шмідта. Її знесли під час німецької окупації за наказом військового коменданта Станиславова.

Іван Бондарев


Переглядів: 375 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024