Вівторок, 16.04.2024, 16:47:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 25 » Слідами старого Станиславова. Вулиця Бельовського
19:02:32
Слідами старого Станиславова. Вулиця Бельовського

Роздивляючись стару поштівку, важко уявити, що ще за життя діда фотографа тут височів могутній бастіон станиславівської фортеці. Стояв він прямо на місці театру, який пізніше перебудували до невпізнаваності й перетворили на філармонію. Про цей храм муз ми вже писали, тож зосередимось на інших об’єктах.
Почнемо з самої вулиці. Вона утворилась у середині ХІХ століття. Перша назва – Бельовського. Польський історик Август Бельовський (1806-1876) народився на Рожнятівщині, вчився у Станиславівській гімназії, працював директором бібліотеки Оссолінських у Львові. Дуже цікава його розвідка «Покуття», де поряд з історичними відомостями він активно застосовує народні легенди.
Прізвище Бельовського вулиця зберігала аж до німецької окупації, якщо не вважати короткий період ЗУНР, коли вона називалась Федьковича. Враховуючи близькість театру, німці перейменували її на Ріхарда Вагнера. Від 1945 року вулиця називалася Володимира Цимбалюка – командира батальйону, який штурмував Станіслав.
У 1991 році вулицю нарекли іменем Леся Курбаса – українського режисера, актора, драматурга. Він неодноразово грав у нашому театрі, потім подався на Радянську Україну, очолював знаменитий харківський театр «Березіль». Розстріляний як «ворог народу».
На поштівці лише два об’єкти – вже знайомий нам театр і кам’яниця праворуч. Її збудували у 1894-му. Перед тим у Станиславові створили дирекцію залізниць. До міста приїхало багато колійових чиновників із сім’ями, їх треба було десь розмістити. Держава запропонувала групі забудовників довготривалу позику (32 роки) розміром 50 % від кошторису під 4,5 % річних. А ті зобов’язалися здавати житло залізничникам на пільгових умовах.
Одним із тих забудовників був підприємець Роман Хлібовський, який і спорудив навпроти театру триповерхівку в стилі історизму. На початку ХХ століття кам’яницю купив Ізахер Бурстін, а з 1912-го й до радянської націоналізації будинком володіє Етель Дік.
Сьогодні за адресою Курбаса, 2 містяться департамент соціальної політики ОДА, міський фонд комунальної власності, популярний хлібний магазин і кафе «Кремівка». Зміни в екстер’єрі кам’яниці – мінімальні.
Площа перед філармонією вигідно вирізняється матеріалом покриття. Далеко не кожен куточок Франківська може похвалитись справжньою бруківкою. Щоправда, вона не автентична. Її завезли сюди під час реконструкції центру міста на початку 2000-х. Що стосується поштівки, яка була випущена видавцем Шраєром близько 1900 року, то бруківкою там і не пахне. Можливо, її ще не встигли настелити, і численні перехожі стоять просто на землі. Уявляєте, на що перетворювалась ця площа під час дощів, і як лаялись фірмани, витягуючи свої фіакри з багнюки?
Якщо уважно роздивитись поштівку, то на непарному боці вулиці немає нічого, крім правого крила театру. Але вже у 1906 році банкірНафталі Рогатин поставить тут свій прибутковий будинок. Нещодавно науковці встановили ім’я архітектора – Адольф Ріттер. Сьогодні це Курбаса 5, 7, 9. Чому один будинок має аж три номери? Та бо кам’яниця Рогатина була трисекційною, із трьома окремими входами. Подібні архітектурні витвори у Станиславові були ще екзотикою, тому кожній секції присвоїли власний номер.
Під час Першої світової у першій секції, якою тоді володів доктор права Кон, стояли російські військові. Москалі пошкодили комунікації, а дерев’яні стропила даху пустили на дрова. Коли поруч розірвався снаряд, кам’яницю вкрили тріщини. Шкоду оцінили у 19,8 тисячі корон, але держава дала субвенцію і будинок відновили.

Іван Бондарев, Михайло Головатий


Переглядів: 427 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024