Четвер, 25.04.2024, 00:38:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Травень » 26 » Слідами старої залізниці
13:08:03
Слідами старої залізниці

Громадські активісти на Тлумаччині провели легкоатлетичний пробіг залишками занедбаного залізничного шляху, прокладеного ще австрійцями. Таким чином вони закликають владу знайти можливість реанімувати стару залізницю для потреб туристів та паломників.

Як розповів організатор пробігу, керівник громадської організації «Спортивно-прос­вітницький центр «Каменяр» Дмитро Романишин, цей захід було проведено за кошти приватних підприємців, близько 20 відсотків фінансування виділила Тлумацька районна рада.

Залізниця Станиславів – Гусятин раніше була частиною Східно-Галицької трансверсальної залізниці протяжністю 148 км. На своєму шляху залізниця перетинала Дністер, тому поблизу Нижнева було збудовано міст, довжина якого становила 324 метри. Проектом будівництва керував один з найкращих інженерів австрійських залізниць Юліус Лотт.

На Прикарпатті залізниця проходила через станції Хриплин, Палагичі та Нижнів, сприяючи розвиткові торгівлі та промисловості. Залізницю було зруйновано під час Другої світової війни, після чого її не відновлювали.

Тепер її рештки можна побачити поруч із автодорогою Івано-Франківськ – Монастирська: на місці колії – насипи ґрунту, в руїнах колишніх станцій – сміттєзвалища.

Дмитро Романишин пропонує відновити давню залізницю бодай як туристичний об’єкт. «Цей шлях веде до Дністра, сплави яким полюбляють туристи. Довкола – мальовничі куточки. Треба всього 67 км прокласти», – зауважує активіст.

Такої ж думки і тернопільський історик Олександр Семенів. Він вважає, що цю залізничну вітку можна відновити, завдяки чому Тернопіль отримає короткий шлях до Карпат.

Франківський історик Роман Гончар переконаний, що відновлений маршрут зможуть використовувати також паломники до святих місць. Окрім того, це підвищить туристичну привабливість Тлумаччини.

Місцева влада поки що ніяк не реагує на такі пропозиції. Заступник голови Тлумацької ОТГ Ігор Мандар зазначив, що це питання стосується не тільки Тлумацької громади, адже шлях проходить через непідпорядковані ОТГ села і веде до національного природного парку “Дністровський каньйон”. «Ми уже спілкувалися з директором “Дністровського каньйону” Михайлом Ковтуном щодо об’єднання сил і налагодження співпраці. Наразі треба підготувати проект, чим ми і займаємося”, – запевняє чиновник.

В Івано-Франківській ОДА можливість відновлення залізниці не коментують. Минулого року перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка анонсувала прокладення вузькоколійки на Рожнятівщині, яка б обслуговувала наплив туристів. На цю справу навіть було виділено 50 000 грн. Але результату немає.

“Звертатися в ОДА тепер марно, ніхто не знає, хто керуватиме в області наступного місяця», – іронізує Дмитро Романишин та обіцяє нагадати про австрійську залізницю уже новій владі.

Пробіг, організований спортивно-просвітницьким центром «Каменяр», пройшов від Клубівців через Остриню, Олешів, Антонівку, Нижнів і до Дністра – загалом понад 15 кілометрів. Суботня злива не завадила 48 учасникам пробігти цим маршрутом. Найстаршому бігунові виповнилося 70 років.

На фініші переможців чекали призи – фітобраслети, призери – отримали спортивне спорядження. На жаль, ніхто з представників влади на пробіг не з’явився.

Христина ДИЧАКОВСЬКА


Переглядів: 316 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024